Πρωτοπόροι
Γνωρίστε τους πρωτοπόρους του Ai in Greece και μάθετε για τις πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχουν.
Εταιρείες
SciFY - Science For You
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
Η SciFY είναι μία τεχνολογική, Αστική Μη-Κερδοσκοπική Εταιρεία, η οποία αναπτύσσει πληροφοριακά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας και τα προσφέρει δωρεάν σε όλους, συμπεριλαμβανόμενου... του σχεδιασμού, των λεπτομερειών υλοποίησης και παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη ώστε να λυθούν καθημερινά προβλήματα. Οι δράσεις μας αφορούν τον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης,των Βοηθητικών Τεχνολογιών για ΑμεΑ, της Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας, της υποστήριξης της Κοινωνίας των Πολιτών και της Εκπαίδευσης. Έχει βραβευτεί για το έργο της και δεχτεί πολλές διακρίσεις. Ο κοινωνικός της αντίκτυπος ξεπερνά τα 130.000 άτομα. Read more
Είναι πρωτοπόρος Στην Τεχνητή Νοημοσύνη.Συμμετέχει στο DIGITAL SME Focus Group on AI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αναφέρεται ως πρωτοπόρος στην AI στην Ελλάδα (από την Boston Consulting Group)
Εμπειρία στην εκπαίδευση AI.
- Έχει εκπαιδεύσει πάνω από 1.500 άτομα σε AI μέχρι σήμερα.
- Διαμορφώνει ειδικά προγράμματα για επιχειρήσεις, φοιτητές, μαθητές
- Δρα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο
Αναπτύσσει λύσεις AI.Για τις επιχειρήσεις και το ευρύ κοινό που χρησιμοποιούνται καθημερινά
Συνεργάζεται στενά με οργανισμούς που προωθούν την τεχνητή νοημοσύνη:
- Ευρωπαϊκή Επιτροπή
- ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
- Ελληνική Εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνη
- SciFY Academy (εκπαίδευση 1500+ ατόμων σε AI μέχρι σήμερα)
- Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Prometheus AI
- Ευρωπαϊκό έργο AIIS (ΑΙ Training of medical students)
- Εφαρμογή NewSum (AI για τον κλάδο της ειδησεογραφίας)
- Alpha και Omega (με Oikomedia, Google DNI funded – AI για δημοσιογράφους)
Ξεκινήσαμε τους “1000 Πρωτοπόρους στην ΤΝ” για να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο ανθρώπων που θέλουν να καινοτομήσουν αξιοποιώντας την ΤΝ με ανθρωποκεντρικό τρόπο. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά!
Intracom Telecom
Eταιρεία
H Intracom Telecom αποτελεί έναν διεθνή πάροχο τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και λύσεων με παρουσία άνω των 40 ετών στην αγορά. Η εταιρεία καινοτομεί στους τομείς της ασύρματης πρόσβασης & ... μετάδοσης και προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πακέτο λύσεων λογισμικού, Analytics και IoT. Διαθέτει ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο λύσεων για την Έξυπνη Πόλη και μια πλήρη σειρά υπηρεσιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Η τεχνογνωσία των μηχανικών της Εταιρείας στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τη λειτουργία και τη βελτιστοποίηση συστημάτων μεγάλων όγκων δεδομένων (Big Data Clusters), τοποθετούν την Εταιρεία σε ηγετική θέση στην αντίστοιχη αγορά. Επιπλέον, με την προσθήκη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) & Μηχανικής Εκμάθησης (Machine Learning), καλύπτονται πλήρως οι λειτουργικές και επιχειρηματικές ανάγκες σε διάφορους κλάδους Read more
Από το 2012 η Intracom Telecom εισήγαγε τον BigStreamer™, μια από τις πρώτες πλατφόρμες για τη διαχείριση Big Data και την υποστήριξη αλγορίθμων Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning – ML) και Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence –AI) στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Σήμερα, η ομάδα R&D της εταιρείας περιλαμβάνει περίπου 35 άτομα εξειδικευμένα στο AI (Data Scientists, Analysts, Engineers, Administrators). Η ομάδα αυτή έχει εμπλακεί σε πλήθος έργων για οργανισμούς Τηλεπικοινωνιών, Ενέργειας, Υγείας, Τραπεζών και Smart Cities στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα σύνολο από enterprise-ready εφαρμογές ΑΙ με τη γενική ονομασία Cognitiva™ οι οποίες υποστηρίζονται από προηγμένα τεχνολογικά εργαλεία.
- Air Pollution Prediction – Πρόβλεψη της εξέλιξης παραμέτρων ρύπανσης του αέρα στην πόλη του Βελιγραδίου μέσω μηχανικής μάθησης.
- Sentiment Analysis – Επεξεργασία ελληνικών κειμένων και ήχου για τον αυτόματο εντοπισμό των θετικών/αρνητικών κρίσεων πελατών και των προϊόντων που αφορούν.
- NFV Resource Intelligence – Έξυπνη διαχείριση υπολογιστικών πόρων σε δίκτυα βασισμένα σε NFV αξιοποιώντας προηγμένες μορφές ΑΙ, όπως το Reinforcement Learning.
- ETSI ENI – Συμμετοχή στο Experiential Networked Intelligence (ENI) Industry Specifications Group του ETSI με έμφαση στην εφαρμογή ΑΙ στην έξυπνη διαχείριση τηλεπικοινωνιακών δικτύων.
- Power Consumption prediction – Ερευνητικό έργο με αντικείμενο την πρόβλεψη κατανάλωσης ενέργειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω αλγορίθμων Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning) με στόχο την πράσινη οικονομία.
- Energy Disaggregation – Ερευνητικό έργο με αντικείμενο την αυτόματη αναγνώριση συσκευών μέσω του ενεργειακού τους αποτυπώματος σε έξυπνους μετρητές ενέργειες, με στόχο τον περιορισμό κατανάλωσης ενέργειας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
- Crowdsensing – Αυτόματη αναγνώριση συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού πολιτών μέσω δικτύων Wi-Fi και αποστολή συναγερμών σε δήμους με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.
Μέσα από αυτή την κοινότητα έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε, αλλά και να αποκομίσουμε σημαντικές γνώσεις πάνω στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, δημιουργώντας παράλληλα συνεργασίες με κορυφαίες εταιρείες και ανθρώπους. Εκτός από γνώσεις και εμπειρίες στην Τεχνητή Νοημοσύνη, η κοινότητα βοηθά στην ανάπτυξη των κατάλληλων ψηφιακών δεξιοτήτων ώστε τα μέλη της να συνεργαστούν και να καινοτομήσουν περεταίρω.
ΟΒΚΟ
Eταιρεία
To obko είναι ένα οικοσύστημα βασισμένο σε αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που φιλοδοξεί να γίνει το μοναδικό σημείο επαφής του χρήστη με τις Τράπεζες του και να ενοποιήσει την οικονομική του ζωή... αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο του open banking. Το obko είναι ένα mobile application που θα προσφέρει εξειδικευμένη οικονομική καθοδήγηση στο ευρύ κοινό, υπηρεσίες που σήμερα προσφέρονται μόνο σε “εύπορους” πελάτες μέσω του επενδυτικού τους συμβούλου. Πιο συγκεκριμένα το obko θα ενοποιεί τους λογαριασμούς και τις κάρτες του πελάτη σε μία μοναδική εφαρμογή ώστε: - να τον βοηθήσει να αυτοματοποιήσει όλο τις χρονοβόρες τραπεζικές εργασίες όπως πληρωμές λογαριασμών, μεταφορές χρημάτων και παρακολούθηση της μηνιαίας ρευστότητας. - να τον εκπαιδεύσει να ξοδεύει συνειδητά και να αυξήσει τις αποταμιεύσεις του, να εγκαθιδρύσει πιο υγιείς οικονομικές συνήθειες. - να προτείνει καλύτερες συμφωνίες σε βασικούς τομείς μηνιαίων εξόδων- ρεύμα, τηλεφωνία κλπ. - να τον καθοδηγήσει να βελτιστοποιήσει το τραπεζικό του χαρτοφυλάκιο και να μεγιστοποιήσει το μακροχρόνιο κέρδος του μέσω επενδυτικών κινήσεων κατάλληλων για το προφίλ του. Read more
Το obko βασίζεται εγγενως στην τεχνητή νοημοσύνη καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί το βασικό εργαλείο για να μπορέσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Μέσω της ΤΝ καταφέρνει να αναλύσει σε βάθος τα οικονομικά στοιχεία των χρηστών, να κατανοήσει τη συμπεριφορά τους, τη στρατηγική σκέψης τους γύρω από τα οικονομικά τους και τις συνήθειες τους όταν ξοδεύουν.
Παράλληλα η ΤΝ δίνει τη δυνατότητα στο obko να μη δίνει στο χρήστη μόνο την εικόνα του σήμερα και στατιστικές οικονομικές αναλύσεις του παρελθόντος αλλά να μπορεί να δώσει στο χρήστη μία καλή πρόβλεψη για τις μελλοντικές πληρωμές του και πως αυτές θα επηρεάσουν τη ρευστότητα του ώστε να διασφαλίσει ότι καλύπτονται οι υποχρεώσεις του.
- SciFY Academy – Εκπαίδευση 2019.
- Επεξεργασία οικονομικών δεδομένων – Χρηστών για την εξαγωγή ποιοτικών συμπερασμάτων γύρω από την οικονομική συμπεριφορά τους και την δυνατότητα να τους παρέχουμε στοχευμένες και πρακτικές συμβουλές διαχείρισης των χρημάτων τους.
Το να ανήκουμε σε ένα οικοσύστημα το οποίο συνεχώς εμπνέεται, αναπτύσσεται και δημιουργεί μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης. Με τη συμμετοχή μας στους 1000 Πρωτοπόρους μπορούμε να ανταλλάσουμε ιδέες και τεχνογνωσία και να εξερευνήσουμε μελλοντικές συνέργειες σε επίπεδο υπηρεσιών που θα προσφέρουν προστιθέμενη αξία στους τελικούς μας χρήστες.
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΟIKONOMOTEXNIKΕΣ ΛΥΣΕΙΣ Α.Ε.
Eταιρεία
Στην ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ οραματιζόμαστε έναν καλύτερο Δημόσιο Τομέα, σύγχρονο, αποτελεσματικό βιώσιμο και ικανό να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις. ... Υποστηρίζοντας εικοσιπέντε και πλέον έτη αποκλειστικά φορείς του Δημοσίου, μετασχηματίζουμε τη γνώση και την εμπειρία μας για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, σε αξία για τη δημόσια διοίκηση, τους εργαζόμενους και τους πολίτες, φέρνοντας το όραμά μας ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίησή του. Read more
Προσεγγίζουμε τον κάθε φορέα ως ξεχωριστή περίπτωση δίνοντας έμφαση στις ιδιαιτερότητές του. Αναλύουμε σε βάθος τα δεδομένα του οργανισμού, μελετάμε τις δυνατότητές του, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες αιχμής, διαμορφώνουμε πάντοτε σε στενή συνεργασία με τους ίδιους τους φορείς και υλοποιούμε την πλέον ολοκληρωμένη, καινοτόμα, εφαρμόσιμη και βιώσιμη λύση. Βασικοί πυλώνες υλοποίησης της μεθοδολογίας μας είναι το άρτια εκπαιδευμένο διεπιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, καθώς και το ευρύ δίκτυο κορυφαίων στο είδος τους συνεργατών της.
Εκπαίδευση management team: ‘’Leading AI-Empowered Innovation’’
Εφαρμογή ΑΙ Roadmap.
Η πελατοκεντρική φιλοσοφία, η άμεση ανταπόκριση, η ταχύτητα εξυπηρέτησης, η αξιοπιστία και η κουλτούρα επίλυσης προβλημάτων αποτελούν βασικές αξίες της εταιρείας. Εργαζόμαστε διαρκώς για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουμε, επενδύοντας στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στην καινοτομία. Η συμμετοχή μας στην πρώτη κοινότητα ΤΝ στην Ελλάδα, είναι απόλυτα συμβατή με όλα τα παραπάνω, όπως αποτυπώνονται στη σύγχρονη στρατηγική της εταιρείας και στο εταιρικό μας moto: “Building a Better Public Sector”.
PlanBe
Eταιρεία
Αποστολή της PlanBe είναι η οικοδόμηση ευφυών, ανθεκτικών και βιώσιμων Πόλεων. Παρέχουμε στρατηγικές και εργαλεία για την επίτευξη των 17 Στόχων ... Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs), εστιάζοντας σε τρεις βασικούς τομείς: τις έξυπνες πόλεις, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία. H PlanBe αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας για τις Ανθρώπινες Πόλεις του Μέλλοντος (Alliance for Smart Cities). Read more
Η αξιοποίηση της ΤΝ βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής της PlanBe, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για τον στρατηγικό σχεδιασμό και τη δημιουργία έξυπνων, ανθεκτικών και βιώσιμων πόλεων. Ενδεικτικά έργα της PlanBe αποτελούν η μελέτη ψηφιακού μετασχηματισμού της Πόλης της Ρόδου και το πρώτο Voluntary Local Review στην Ελλάδα για το Δήμο της Σκιάθου.
Εκπαίδευση management team: ‘’Leading AI-Empowered Innovation’’
Εφαρμογή ΑΙ Roadmap
Η συμμετοχή σε μία κοινότητα πρωτοπόρων επαγγελματιών σε επίπεδο τεχνογνωσίας ΤΝ και εφαρμογής αυτής, προσφέρει τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων, την ενίσχυση συμμαχιών για την από κοινού επίτευξη μιας κοινωνίας βιώσιμης χωρίς αποκλεισμούς καθώς και τη στοχευμένη επιλογή ενδεδειγμένων μοντέλων ΤΝ για την δημιουργία έξυπνων πόλεων και την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
COSMOTE
Eταιρεία
Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα. Αποτελεί μία από τις κορυφαίες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με την ... κεφαλαιοποίηση, ενώ οι μετοχές του διαπραγματεύονται στο διεθνές χρηματιστήριο του Λονδίνου. Στο μετοχικό του κεφάλαιο μετέχουν η Deutsche Telekom με ποσοστό 49,22% και το Ελληνικό Δημόσιο με 7%. Ο Όμιλος ΟΤΕ το 2021 απασχολούσε περίπου 10.500 εργαζομένους στην Ελλάδα. Ο Όμιλος ΟΤΕ προσφέρει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών: σταθερή, κινητή τηλεφωνία και ευρυζωνικές υπηρεσίες, συνδρομητική τηλεόραση και ολοκληρωμένες λύσεις ICT. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στους τομείς των ναυτιλιακών επικοινωνιών και των ακινήτων, ενώ διαθέτει την υπηρεσία online παραγγελίας φαγητού BOX και την ψηφιακή πλατφόρμα σύγκρισης και αγοράς ασφαλειών COSMOTE Insurance. Εκτός Ελλάδας, δραστηριοποιείται στην αγορά κινητών τηλεπικοινωνιών της Ρουμανίας. Με κεντρικό μήνυμα «ένας κόσμος, καλύτερος για όλους», η COSMOTE αποτελεί την ενιαία εμπορική μάρκα για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του Ομίλου. Αποστολή της, είναι να φέρει τις δυνατότητες της τεχνολογίας σε όλους, ώστε να μπορεί ο καθένας να αξιοποιεί πλήρως τις ευκαιρίες του σήμερα και παράλληλα να χτίζει ένα καλύτερο αύριο. Read more
Η COSMOTE, κατέχει και διαχειρίζεται μεγάλους όγκους δεδομένων προερχόμενα από διάφορες πηγές, που με την αξιοποίηση τους, μπορούν να εκπαιδευτούν αλγόριθμοι ΑΙ και να δημιουργηθούν υπηρεσίες που θα κάνουν ένα κόσμο καλύτερο για όλους. Στο πλαίσιο αυτό, η Cosmote επενδύει σε στοχευμένες λύσεις AI που καλύπτουν τόσο εσωτερικές ανάγκες όσο και ανάγκες πελατών. Οι λύσεις αυτές καλύπτουν μια ευρεία γκάμα τεχνολογιών, όπως Machine vision, NLP, chatbots, sentiment analysis, κ.α.
Η COSMOTE συμμετέχει, υποστηρίζει και προάγει την καινοτομία μέσα από δράσεις στις οποίες παρουσιάζονται λύσεις και υπηρεσίες, που βασίζονται σε τεχνολογίες σχετικές με το ΑΙ. Με γνώμονα το παραπάνω η COSMOTE έχει δημιουργήσει την Ομάδα ΙΤ Innovation Center, η οποία έχει σαν στόχο να παρακολουθεί, να υποστηρίζει και να προάγει την καινοτομία σε όλες μας τις λειτουργίες και δραστηριότητες του Ομίλου. Η Ομάδα ΙΤ Innovation Center διερευνά την σύνδεση και την συνάφεια των λύσεων ΑΙ, στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών και υποστηρίζει ενεργά την υιοθέτηση τους.
Μέσα από αυτή τη Δράση των 1000 πρωτοπόρων, η COSMOTE επωφελείται από την μεταφορά τεχνογνωσίας, η οποία είναι αποτέλεσμα των επαφών και των συνεργασιών μεταξύ των μελών. Εταιρίες και πάροχοι τεχνολογίας ΑΙ δημιουργούν ένα δίκτυο συνεργατών. Αυτή η μεταφορά τεχνογνωσίας ΑΙ θα βοηθήσει εκτός από την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων της COSMOTE και στην υιοθέτηση λύσεων στις καθημερινές τους εργασίες.
DESMOS
Σωματείο
Ο Δεσμός είναι ένα μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα που λειτουργεί ως κόμβος μεταξύ χορηγών και δικαιούχων οργανισμών σε όλη την Ελλάδα για την κάλυψη τεκμηριωμένων αναγκών με ... αποτελεσματικό, διαφανή και υπεύθυνο τρόπο. Ο Δεσμός διαχειρίζεται & αξιοποιεί πλεονάζοντα αγαθά & δωρεάν υπηρεσίες από εταιρείες, ιδρύματα και ιδιώτες, προκειμένου να βοηθήσει στην κάλυψη τεκμηριωμένων αναγκών παρόχων κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα. Ο Δεσμός προσπαθεί να καταστήσει τη διαδικασία δωρεάς απλή, στοχευμένη και αποτελεσματική, αναλαμβάνοντας την έρευνα και τη διαχείριση υλικοτεχνικής υποδομής και εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια των συναλλαγών. Read more
Γνώσεις πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη.
Αναδυόμενες τάσεις, τεχνολογίες αιχμής και βέλτιστες πρακτικές στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης. Η ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης είναι ζωτικής σημασίας για τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά την τεχνητή νοημοσύνη στις λειτουργείες τους.
Έμπνευση και Καινοτομία.
Εκτεθήκαμε σε πρωτοποριακές ιδέες και έργα που μπορούν να πυροδοτήσουν τη δημιουργικότητα και νέες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων για τα οποία μας ενδιαφέρει.
ΜΕΧΟΧΟ
Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός
Η Mexoxo είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει τις γυναίκες στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους. Πιστεύοντας ότι η εκπαίδευση είναι ... το εργαλείο για την ανάπτυξη και την αλλαγή, η Mexoxo ενθαρρύνει, προωθεί και διευκολύνει την ενεργό συμμετοχή των γυναικών στην επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση και την ενδυνάμωση. Η Ελπίδα ίδρυσε τη Mexoxo το 2013 με όραμα την «Εκδημοκράτευση της εκπαίδευσης για τις γυναίκες παγκοσμίως». Η αποστολή της Mexoxo είναι να υποστηρίξει 5 εκατομμύρια γυναίκες μέχρι το 2030 για την επίτευξη κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης. Από την ίδρυσή της, η Mexoxo έχει εκπαιδεύσει και ενδυναμώσει πάνω από 43.000 γυναίκες σε 40 χώρες και έχει επηρεάσει έμμεσα 172.000 γυναίκες, καθώς κάθε ενδυναμωμένη γυναίκα υποστηρίζει άλλες τέσσερις στην οικογένεια ή την κοινότητά της. Μέλος του: Clinton Global Initiative & Concordia, η Ελπίδα είναι ηγέτης του Obama 2023. Read more
Μετά τη συμμετοχή στη συνεδρία SciFΥ, η προοπτική της Mexoxo για την τεχνητή νοημοσύνη έχει εξελιχθεί σημαντικά. Αναγνωρίζουμε πλέον την κρίσιμη ανάγκη για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης. Θεωρούμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ανεκτίμητη για τη βελτίωση των καθημερινών λειτουργιών και την υπέρβαση των ορίων, επιτρέποντάς μας να επιταχύνουμε τη λήψη αποφάσεων, το σχεδιασμό, να μετατρέψουμε την περιέργεια σε δημιουργικότητα και να συμβάλουμε σε έναν πιο βιώσιμο και λαμπερό κόσμο.
Μέχρι τώρα, η εμπλοκή μας σε πρωτοβουλίες τεχνητής νοημοσύνης περιοριζόταν στη συνεδρία SciFΥ. Ωστόσο, σχεδιάζουμε από εδώ και πέρα να ενσωματώσουμε τον σχεδιασμό τεχνητής νοημοσύνης στον οργανισμό μας. Αυτή η προσπάθεια στοχεύει να υποστηρίξει την αποστολή μας για τον εκδημοκρατισμό της εκπαίδευσης για τις γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο, αντικατοπτρίζοντας τη δέσμευση του Διευθύνοντος Συμβούλου μας στο CGI και κάνοντας τη συμμετοχή και την ενδυνάμωση των γυναικών πραγματικότητα.
Η συμμετοχή στο Pioneers for AI μας προσφέρει πολλά οφέλη. Παρέχει ανεκτίμητες ευκαιρίες δικτύωσης, παρέχει πρόσβαση σε καινοτόμες λύσεις, ενισχύει τις συνεργασίες και προωθεί τη συμπερίληψη. Επιπλέον, μας κρατά ενήμερους για βιώσιμες προσεγγίσεις, ερχόμενοι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την αποστολή μας να προωθήσουμε την εκπαίδευση και την ενδυνάμωση των γυναικών σε παγκόσμια κλίμακα. Μας δίνει τη δυνατότητα να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην εξέλιξη του κόσμου.
Odyssea
Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός
Η Odyssea είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει ευάλωτους νέους προκειμένου να ανταποκριθούν καλύτερα στις ευκαιρίες απασχόλησης στην κοινωνία, παρέχοντας ... εξατομικευμένη επαγγελματική κατάρτιση και κατάρτιση δεξιοτήτων ζωής μαζί με υπηρεσίες απασχολησιμότητας. Η αποστολή της Odyssea είναι να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι έχουν ίσες ευκαιρίες αξιοποιώντας τη δύναμη της γνώσης για απασχόληση και προσωπική ανάπτυξη. Το όραμά μας είναι να οικοδομήσουμε έναν κόσμο όπου όλοι οι νέοι θα ευδοκιμούν αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητές τους. Read more
Σε αντίθεση με τις περισσότερες ΜΚΟ μεσαίου επιπέδου, η Odyssea είναι ένας οργανισμός που βασίζεται σε δεδομένα που χρησιμοποιεί ψηφιακές τεχνολογίες, καλά τεκμηριωμένες διαδικασίες και πληροφορίες για να ανταποκρίνεται καλύτερα σε συγκεκριμένες εργασίες και να προσαρμοστεί γρήγορα στην αλλαγή. Με αυτή τη νοοτροπία, έχουμε σχεδιάσει, αναπτύξει και εφαρμόσει ένα προσαρμοσμένο ψηφιακό εργαλείο που μας βοηθά να οργανώνουμε και να παρακολουθούμε την εργασία μας και να μετράμε τον αντίκτυπό μας, όλα σε ένα μέρος. Έχουμε επίσης αναπτύξει την Πλατφόρμα Ταλέντου μας (talent.odyssea.com) για την αποτελεσματική αντιστοίχιση ατόμων που αναζητούν εργασία με εταιρείες. Χρησιμοποιώντας αναλύσεις δεδομένων και τεχνητή νοημοσύνη, ενισχύουμε τη δέσμευσή μας σε ένα μοντέλο λήψης αποφάσεων που βασίζεται σε στοιχεία και είμαστε σε θέση να μοιραζόμαστε πολύτιμα δεδομένα και καλές πρακτικές με τους χορηγούς μας, την αγορά εργασίας και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς του ανθρωπιστικού οικοσυστήματος.
Αξιοποιώντας αυτή τη γνώση και με την πρόθεση να εκδημοκρατίσει την πρόσβαση σε αναδυόμενες τεχνολογίες, η Odyssea δημιουργεί μια σειρά εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για την υποστήριξη των εσωτερικών και εξωτερικών λειτουργιών της. Μερικά εργαλεία που βρίσκονται υπό ανάπτυξη ή στο πρόγραμμα είναι:
– Αλγόριθμοι αντιστοίχισης για τις εταιρείες και τους δικαιούχους μας
– Έξυπνη εκτίμηση επιπτώσεων
– Έξυπνη προτεραιοποίηση των δυνητικών πελατών συγκέντρωσης κεφαλαίων
– Έξυπνο φιλτράρισμα εισερχόμενων αιτημάτων
Η Odyssea έχει αποκτήσει μια πιο ολιστική κατανόηση του τρόπου ανάπτυξης της στρατηγικής της για την τεχνητή νοημοσύνη και μεγάλη υποστήριξη από ειδικούς του χώρου στα επόμενα βήματά της στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης.
Save Your Hood
Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός
Το Save Your Hood είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που γεννήθηκε πριν από 3 χρόνια από την ανάγκη μας να ζούμε σε πιο καθαρές, πιο όμορφες και πιο υγιεινές γειτονιές! Ενθαρρύνει την ... πρωτοβουλία και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα και ομάδες να οργανωθούν και να δράσουν συλλογικά στις γειτονιές τους, παρέχοντας παράλληλα κοινό έδαφος όπου ο καθένας μπορεί να εκφράσει τις ιδέες και τις ανησυχίες του. Read more
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει πολύ τόσο το Save Your Hood όσο και όλες τις οργανώσεις και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών. Η εξοικείωση με αυτή θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε προβλήματα όπως η έλλειψη επαρκούς προσωπικού και χρηματοδότησης, καθώς και να διαχειριστούμε τον μεγάλο αριθμό των εθελοντών μας με ουσιαστικό τρόπο. Θα μας επιτρέψει επίσης να δημιουργήσουμε καινοτόμα έργα για την καταπολέμηση της σπατάληςτων αποβλήτων στην Ελλάδα, την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και τη διάσωση των γειτονιών μας!
Athens Alzheimer Association
Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός
Το Alzheimer Athens είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2002 από άτομα με άνοια, συγγενείς τους και επαγγελματίες υγείας που ... ενδιαφέρονται για τη νόσο του Alzheimer. Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για όλες τις μορφές άνοιας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους. Αυτή τη στιγμή αριθμεί 5500 επίσημα μέλη, έχει προσωπικό 120 επαγγελματιών υγείας και 147 ενεργούς εθελοντές και διοικείται από 7μελές αιρετό συμβούλιο. Το Alzheimer Athens λειτουργεί εννέα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας στην Ελλάδα, προσφέροντας καθημερινή φροντίδα σε άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας. Το προσωπικό των Κέντρων αποτελείται από ιατρούς, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτές, καθώς και διοικητικό προσωπικό. Read more
Όχι πολύ δραστήρια αυτή τη στιγμή
Εκπαίδευση της SciFΥ “Πρωτοπόροι για την Τεχνητή Νοημοσύνη”
Καλύτερη κατανόηση του πως δουλεύει η ΤΝ και του πως μπορεί να μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας.
HIGGS
Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός
Το HIGGS | Higher Incubator Giving Growth & Sustainability | είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει ... στην ενίσχυση των ΟΚΠ στην Ελλάδα μέσω εκπαιδευτικών και υποστηρικτικών προγραμμάτων. Προσφέρει υποστήριξη για την ανάπτυξη ικανοτήτων σε μικρές και μεσαίες ΟΚΠ κυρίως μέσω επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών. Επί του παρόντος, λειτουργεί τρία προγράμματα ανάπτυξης ικανοτήτων, το Accelerator, το Incubator και το Green and Social Entrepreneurship Incubator σχεδιασμένα για το ελληνικό οικοσύστημα των ΟΚΠ βοηθώντας τους στην ανάπτυξη και ανάπτυξή τους. Read more
Μετά τη συμμετοχή στο σεμινάριο που υλοποιήθηκε από τη SciFy, είμαστε ενθουσιασμένοι και πρόθυμοι να εξερευνήσουμε νέες δυνατότητες στον τομέα της Tεχνητής Nοημοσύνης και την πιθανή εφαρμογή της στις παρεχόμενες υπηρεσίες μας.
Διερευνούμε τις επιλογές μας για τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την έναρξη ενεργειών Τεχνητής Νοημοσύνης στην εργασία μας.
Γνώση, ενημερώσεις και εφαρμογές πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Δικτύωση με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη που ενδιαφέρονται για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Δυνατότητα ενημέρωσης και διάδοσης των ενημερώσεων σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη σε άλλες ΟΚΠ που συμμετέχουν στα βασικά μας προγράμματα, εκδηλώσεις και δραστηριότητές.
«Άλμα Ζωής» Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού
Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός
Το «Άλμα Ζωής» είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1988 από γυναίκες... με εμπειρία καρκίνου μαστού. H Μοναδικότητά του έγκειται στο ότι όλα τα μέλη του, το Δ.Σ. και οι εθελόντριές του, είναι γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού. Όραμά του είναι η μείωση των θανάτων από τον καρκίνο του μαστού στη χώρα μας και η ποιότητα ζωής των ασθενών Στόχος του είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη, η ενημέρωση και η ενδυνάμωση κάθε γυναίκας που νοσεί με καρκίνο μαστού, η ευαισθητοποίηση του γενικού κοινού για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσής και η διεκδίκηση δικαιωμάτων των ασθενών. Read more
Προς το παρόν, μέχρι τώρα ως φορέας έχουμε συμμετάσχει στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “AI Pioneers in Civil Society”
Ελπίζουμε οτι μέσω της συμμετοχής μας στο Pioneers for AI θα μας δοθεί η ευκαιρία για δικτύωση και ανάπτυξη νέων συνεργασιών, θα μπορέσουμε να υιοθετήσουμε λύσεις που θα βοηθήσουν την καθημερινή λειτουργία και θα αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες για πρόσβαση σε καινοτόμες λύσεις οι οποίες θα οδηγήσουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας, με απώτερο στόχο την πιο αποτελεσματική, πιο ευρεία και πιο άμεση κάλυψη των αναγκών των γυναικών με καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα.
WWF Ελλάς
Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός
Η WWF Ελλάς είναι μια ανεξάρτητη εθνική περιβαλλοντική ΜΚΟ που ανήκει στο Παγκόσμιο Δίκτυο WWF. ... Δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εδώ και 32 χρόνια και έχει υλοποιήσει πάνω από εκατό έργα με επίκεντρο τα θέματα της προστασίας της φύσης, της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και διακυβέρνησης, της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης, των βιώσιμων συστημάτων διατροφής, της αλιείας, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, της συμμετοχής των πολιτών και πολλά άλλα. Η WWF Ελλάς συμμετέχει ενεργά και υποστηρίζει τις παγκόσμιες πρωτοβουλίες του Δικτύου WWF. Είναι επίσης ενεργό μέλος της WWF Mediterranean Marine Initiative, μαζί με άλλα 6 γραφεία της WWF, που εφαρμόζει μια κοινή στρατηγική διατήρησης για τη λεκάνη της Μεσογείου. Read more
Μέχρι σήμερα, η σχέση μας με την Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ουσιαστικά εξαντληθεί στη χρήση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης που είναι ενσωματωμένα σε βασικό λογισμικό. Επίσης, γίνεται μια μικρή χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για επεξεργασία κειμένου.
Αυτή τη στιγμή διερευνούμε επιλογές για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για σκοπούς CRM, διαχείρισης εγγράφων, αλλά και για συγκεκριμένες εφαρμογές πεδίου (όπως χρήσεις στην τηλεμετρία).
Μέχρι σήμερα έχουμε επωφεληθεί από μια εξαιρετική εκπαίδευση και καθοδηγούμενη συζήτηση σχετικά με πιθανές εφαρμογές. Προσβλέπουμε σε ευκαιρίες για ανταλλαγές τεχνογνωσίας και συνεργασίες, ειδικά σε εφαρμογές που παρουσιάζουν κοινό ενδιαφέρον για την κοινότητα των ΜΚΟ.
Κέντρο Παιδιού και Εφήβου (Κ.Π.Ε.)
Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου (Κ.Π.Ε.) είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, η οποία... ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1996 στη Χίο και λειτουργεί 3 δομές στην Αθήνα και 3 δομές στη Χίο. Σκοπός του Κ.Π.Ε. είναι η ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, στο πνεύμα της κοινωνικής και κοινοτικής ψυχιατρικής: πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, θεραπευτική αντιμετώπιση, ερευνητική μελέτη, σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων δημόσιας υγείας, αγωγή – ευαισθητοποίηση της κοινότητας. Μέχρι το τέλος του 2023 έχουν εξυπηρετηθεί από το Κ.Π.Ε. 10539 ωφελούμενοι (παιδιά/έφηβοι/ενήλικες). Επιπλέον, το Κ.Π.Ε. δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για επαγγελματίες και ειδικούς σε θέματα ψυχικής υγείας και ειδικής αγωγής, καθώς και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ερευνητικών πρωτοκόλλων. Παράλληλα, συμμετέχει στην υλοποίηση προγραμμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό, είτε ως συντονιστής φορέας είτε ως εταίρος, έχει ενεργή συμμετοχή στα επιστημονικά δρώμενα με δημοσιεύσεις άρθρων σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως και με συμμετοχή σε Πανελλήνια, Ευρωπαϊκά και Διεθνή Συνέδρια. Τέλος, σε θεσμικό επίπεδο συμμετέχει στη διαμόρφωση των πολιτικών για την ψυχική υγεία σε Ελλάδα και Ευρώπη μέσω της συμμετοχής σε δίκτυα και επιτροπές. Το όραμά του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου είναι ένας κόσμος που μιλά για την ψυχική υγεία με άνεση και αναγνωρίζει, κατανοεί και αποδέχεται τη διαφορετικότητα των ατόμων με ψυχιατρικές/ψυχολογικές/αναπτυξιακές διαταραχές . Read more
ΑμεΑ Πρωτοπόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Γνώση και πληροφόρηση για τον τρόπο που το ΑΙ λειτουργεί και πώς μπορεί να γίνει βοηθητική/υποστηρικτική για άτομα με αναπηρίες. Δικτύωση με συναδέλφους και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για τη χρησιμότητά της στο κομμάτι που αφορά την διασύνδεση και ένταξη των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας!
Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.)
Επιστημονικό Σωματείο μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα
Η Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.) είναι... Επιστημονικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1997 και δραστηριοποιείται στο χώρο της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και της κοινωνικής και επαγγελματικής (επαν)ένταξης ατόμων με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες. Ο Φορέας, ο οποίος εποπτεύεται από την Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και υπηρετεί τις αρχές της Κοινοτικής Ψυχιατρικής, έχει αναπτύξει και λειτουργεί οκτώ Μονάδες Ψυχικής Υγείας: ένα Οικοτροφείο, έξι Κέντρα Ημέρας και μία Κινητή Μονάδα. Όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται στηρίζονται στις βασικές αρχές του Recovery και Co-Production, απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικες και είναι εντελώς δωρεάν και εμπιστευτικές. Read more
Το Γραφείο Υποστήριξης της Απασχόλησης του Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας «Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε., στα πλαίσια της ολιστικής υποστήριξης που προσφέρει στους εξυπηρετούμενους εργαζόμενους και εν δυνάμει εργαζόμενους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, χρησιμοποιεί μεθόδους πληροφόρησης και συμβουλευτικής προσαρμοσμένες στις νέες τάσεις και τα δεδομένα της σύγχρονης ψηφιακής εποχής (χρήση διαδικτύου, συμμετοχή ληπτών σε webinars, χρήση ψηφιακών πλατφορμών για σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, αναζήτηση θέσεων εργασίας σχετικών με νέες τεχνολογίες και τάσεις). Ωστόσο, είναι πρόκληση και ευκαιρία να εντάξει τους λήπτες και σε προγράμματα απασχόλησης με αντικείμενο την τεχνητή νοημοσύνη, έναν αναδυόμενο κλάδο με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε πολλούς τομείς.
Το Γραφείο συμμετείχε στο πρόγραμμα «ΑμεΑ Πρωτοπόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη», στο οποίο δύο εκπαιδεύτριες κλήθηκαν να εκπαιδεύσουν κάποιους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην διαδικασία του annotation, προκειμένου να αναπτύξουν δεξιότητες και γνώσεις πάνω στο αντικείμενο αυτό αλλά και να απορροφηθούν άμεσα στην αγορά εργασίας σε σχετικές θέσεις. Αυτή η πρωτοβουλία συμπλέει με τους στόχους της συμπερίληψης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και εντάσσει τα ΑμεΑ σε μια νέα πραγματικότητα που σέβεται και αξιοποιεί τις δεξιότητες και τις ικανότητες των ατόμων αυτών με στόχο την ευρύτερη ευημερία τους.
• Πληροφόρηση για νέες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας που εμπλέκουν ΑμεΑ και ακολουθούν τις νέες τάσεις στην αγορά εργασίας.
• Συμπερίληψη ατόμων με ψυχικές δυσκολίες στην εφαρμογή και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στα πλαίσια της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και επαγγελματικής (επαν)ένταξης.
Πρόσωπα
Γιώργος Γιαννακόπουλος
Expert | Research Fellow στο ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" • CEO και CRO στη SciFY
O Γιώργος Γιαννακόπουλος, έχει πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη λογισμικού, έργα πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης. Είναι ο CTO της SciFY και ερευνητής του Ινστιτούτου ... Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”. Έχει εργαστεί σε πολλά έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, όπως τα SYNC3, OKKAM, NOMAD, SemaGrow και CLARIN-EL, σε θέματα όπως η μεγάλης κλίμακας γλωσσικές υπηρεσίες και pipelines, η κατανεμημένη επεξεργασία σημασιολογικών ερωτημάτων και ανάλυση κειμένου. Κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα στην Τεχνητή Νοημοσύνη και ειδικεύεται στην Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας, στη Μηχανική Μάθηση και στην Εξόρυξη Δεδομένων. Στη SciFY, ηγείται ομάδας περισσότερων από 10 ατόμων σε έργα που σχετίζονται με την εξόρυξη δεδομένων, την περίληψη κειμένων (έργο NewSum), την εξατομίκευση (έργο PServer) και άλλες υπερσύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής. Read more
He holds a PhD on Artificial Intelligence and specializes in Natural Language Processing, Machine Learning and Data Mining. Within SciFY he leads a team of more than 10 people on projects related to data mining and text summarization (NewSum project), personalization (PServer project) and other state-of-the-art IT settings.
Prometheus AI Training : “DIGITAL SME Focus Group on AI
Βασίλης Γιαννακόπουλος
Marketing και Social Impact Manager στη SciFY
Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, απέκτησε το πτυχίο Μάρκετινγκ και Επιχειρησιακής Έρευνας καθώς και το Μεταπτυχιακό του στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού από το Οικονομικό ... Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει μεγάλη εμπειρία σε εισαγωγή καινοτομιών και ανάπτυξη προϊόντων, έχοντας εργαστεί σε μεγάλες εταιρείες έρευνας αγοράς και τηλεπικοινωνιών. Σήμερα εργάζεται ως Διευθυντής Μάρκετινγκ και Αντικτύπου στη SciFY, όπου είναι υπεύθυνος για πολλά έργα κοινωνικής καινοτομίας. Read more
Pioneers for AI in Greece
Γιαννακόπουλος Κωνσταντίνος
Δρ
Ο Κώστας Γιαννακόπουλος είναι Φυσικός (ΑΠΘ) με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Λιβερπουλ (1998). Είναι Ερευνητής του ΙΝΝ και εργάζεται στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας) από ... το 2001. Μεταξύ άλλων έχει εργαστεί στην STMicrolelectronics, το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο του Novi Sad (Honorary Professor). Έχει εργαστεί στην ανάπτυξη και τον χαρακτηρισμό πολλών νανοϋλικών και νανοδομών. Έχει 92 επιστημονικές δημοσιεύσεις και περίπου 1300 αναφορές στο έργο του (h-index 20). Τελευταία ασχολήθηκε με την ανάδειξη του τομέα των Προηγμένων Υλικών στο ευρύ κοινό, μέσα από ένα Ευρωπαικό Πρόγραμμα στο οποίο ήταν υπο-συντονιστής (www.materialsfuture.eu). Read more
Μπορεί να βοηθήσει σε πολλους νευραλγικούς τομείς αλλά και την Επιστημονική έρευνα
Επαφή μια μια ομάδα που ασχολείται με ένα ενδιαφέρον θέμα.
Συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης στην αναζήτηση καινοτόμων μαγνητικών δομών με ξεχωριστές ιδιότητες για εφαρμογές μαγνητικών αισθητήρων και μέσων αποθήκευσης δίσκου.
Γκόλιας Μιχάλης
Επαγγελματίας πληροφικης εδώ και 35 χρόνια με προυπηρεσία σε τμήματα πληροφορικής σε δίαφορες ιδιωτικές εταιρείες στην Ελλάδα από την θέση του υπευθυνου της Δ/νσης. Ξεκίνησα την καριέρα... μου ως Developer σε Pascal και Cobol Την τελευταία περίοδο ασχολούμε με τεχνολογίες RPA και Process Mining. Read more
Μπορεί να βοηθήσει σε πολλους νευραλγικούς τομείς αλλά και την Επιστημονική έρευνα
Επαφή μια μια ομάδα που ασχολείται με ένα ενδιαφέρον θέμα.
Κωνσταντινίδης Ευθύμιος (Άκης)
Human Resources Manager (Greece & Cyprus), Printec Hellas SMSA
Ένας επαγγελματίας Ανθρώπινου Δυναμικού με κίνητρα, εστιασμένος στα αποτελέσματα, με δεξιότητες και εμπειρία σε προσλήψεις, αποδοχές και παροχές, εργατικό δίκαιο και σχέσεις, κατάρτιση και ανάπτυξη. Read more
Κατανόηση εννοιών, γνώση, networking.
Eleonora Ricci
Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια
Ονομάζομαι Eleonora Ricci και είμαι Χημικός Μηχανικός. Έλαβα διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, Ιταλία, και τώρα, ως μεταδιδακτορική... ερευνήτρια, μελετώ την εφαρμογή μοντέλων μηχανικής μάθησης στην προσομοίωση υλικών για διαδικασίες δέσμευσης άνθρακα. Read more
Σμαράγδα Λυμπεροπούλου
Δρ
Η Σμαράγδα Λυμπεροπούλου είναι Μηχανικός Υλικών με MSc και PhD στη Χημεία και είναι κάτοχος δεύτερου πτυχίου... Παιδαγωγικών. Έχει ενταχθεί στο KIT και στο Πανεπιστήμιο του Sussex ως επισκέπτρια ερευνήτρια και στο Πανεπιστήμιο του Southampton και στο ΙΤΕ ως ερευνήτρια. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη χημεία, την επικοινωνία των επιστημών και την εκπαίδευση STEAM. Read more
Φώτης Παπαστεργίου
Οικονομολόγος με business background και με μεγάλο ενδιαφέρον στη τεχνολογία που ξεκίνησε από μια μεταπτυχιακή ... διατριβή πάνω στην μουσική βιομηχανία. Επαγγελματίας που περιπλανήθηκε στον χώρο της υγείας και του εισαγωγικού εμπορίου για αρκετά χρόνια και από έρωτα μπήκε στο χώρο της πληροφορικής χάρις στην Blockchain τεχνολογία και φυσικά την μουσική. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως product owner σε fintech εταιρία πληροφορικής με ειδίκευση τα payments. Πότε δεν έχει σταματήσει να προσπαθεί να παίξει μπάσο. Read more
Θεωρώ ότι η ΤΝ θα επηρεάσει σχετικά σύντομα σε μεγάλο βαθμό όλες τις εκφάνσεις τις ζωής. Οπότε θεωρώ χρήσιμο και σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο να γνωρίσω καλύτερα το θέμα.
Αρχικά από τους “Πρωτοπόρους” κέρδισα ένα ενδιαφέρον εισαγωγικό σεμινάριο για την ΤΝ. Ελπίζω να εξελιχθεί αυτή η προσπάθεια σε κάτι όντως δημιουργικό και σε επαγγελματικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.
Γιώτα Σταθάκου
Στέλεχος εταιρείας
Διακρίνεται για τις υψηλού επιπέδου σπουδές της και την 12ετή επαγγελματική της εμπειρία σε big4 ... εταιρείες όπως είναι η Ernst & Young, Deloitte & Grant Thornton. Έχει παρακολουθήσει εκτενώς και έχει πιστοποιηθεί για τις γνώσεις της στο «A.I. for business implications» από το πανεπιστήμιο ΜΙΤ στην Αμερική. Την ενδιαφέρει το Artificial intelligence καθώς αυτό έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Αυτοχαρακτηρίζεται ως γυναίκα με όραμα, ιδιαίτερα φιλόδοξη με ανησυχίες, αυτοπεποίθηση αλλά και χαμόγελο. Read more
Έχω παρακολουθήσει το σχετικό αντικείμενο στο ΜΙΤ και με ενδιαφέρει παρά πολύ το transformation που πρόκειται να συμβεί στη ζωή μας σχετικά άμεσα.
ΑΙ στην πράξη.
Αναστάσης Σταμάτης
Συνιδρυτής & Data Scientist στη Dataphoria
Ο Αναστάσης είναι Επιστήμονας Δεδομένων και συνιδρυτής της ... Dataphoria, μιας νεοφυούς επιχείρησης με στόχο την αξιοποίηση των δεδομένων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και το κοινωνικό καλό. Είναι ο curator του Global Shapers Athens Hub, μιας πρωτοβουλίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και ένας από τους συντονιστές της πανελλήνιας εθελοντικής εκστρατείας Let's do it Greece. Read more
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εδραιωθεί στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Στόχος μου είναι να χρησιμοποιήσω αυτή την εξελιγμένη τεχνολογία για τη βιώσιμη ανάπτυξη και το κοινωνικό καλό.
Είμαι κομμάτι μιας κοινότητας από ανθρώπους με διαφορετικό χώρο δράσης, που όμως μας ενώνει κάτι κοινό: Το ενδιαφέρον μας για την τεχνητή νοημοσύνη και η θέλησή μας να συνεισφέρουμε στην αξιοποίησή της, ο καθένας και η καθεμία από εμάς στο δικό μας πεδίο.
Νίκος Παληογιάννης
Διαχειριστής Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Είμαι διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός (ΕΜΠ). Απασχολήθηκα για πολλά χρόνια ... στην αξιολόγηση, στη διαχείριση και στον έλεγχο επενδυτικών προτάσεων στο πλαίσιο των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Από το Μάιο του 2018 εργάζομαι στο Γραφείο Καινοτομίας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» απασχολούμενος κυρίως με θέματα διαχείρισης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και μεταφοράς τεχνολογίας. Read more
Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον μου εδώ και καιρό σε διάφορα επίπεδα. Τόσο στο πλαίσιο της εργασίας μου, όσον αφορά στην αξιολόγηση και εισήγηση πάνω σε τεχνολογίες/ ευρεσιτεχνίες που εμπλέκουν μεθόδους Τ.Ν. ή στην ανάπτυξη ιδεών και συγγραφή ερευνητικών προτάσεων χρηματοδότησης για λογαριασμό των ερευνητών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και εταιριών του Τεχνολογικού Πάρκου «Λεύκιππος», όσο και σε προσωπικό επίπεδο, καθώς ενδιαφέρομαι για την ανάπτυξη και τον προγραμματισμό μεθοδολογιών Τ.Ν. για χρήση σε ερευνητικές προσπάθειες μου ή την διευκόλυνση της καθημερινότητας στην εργασία μου. Γενικά, βρίσκω την Τ.Ν. διανοητικά προκλητικό πεδίο και επιπλέον ιδιαίτερα χρήσιμο, μιας και όπως φαίνεται μελλοντικά θα παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, μεταβάλλοντας καθοριστικά την κοινωνία, την οικονομία και την επιστήμη.
Προσβλέπω σε διεύρυνση των γνώσεων και ικανοτήτων μου πάνω σε θέματα Τ.Ν., μέσω hands on εξάσκησης, όχι μόνο όσον αφορά στις τεχνικές/ προγραμματιστικές πτυχές της Τ.Ν., αλλά και σε άλλες που αφορούν ζητήματα ηθικής, δεοντολογίας και γενικότερης εμπλοκής της στη ζωή μας. Προσδοκώ ότι η πρωτοβουλία «Πρωτοπόροι» θα καλύψουν αυτούς τους στόχους μου και επιπλέον θα μου δώσει την δυνατότητα να αποτελέσω μέλος ενός ευρύτερου δικτύου ανθρώπων με τους οποίους μοιράζομαι τα ίδια ενδιαφέροντα και από τους οποίους μπορώ να μάθω μέσα από την εμπειρία τους, αλλά και να αποκτήσω τα κατάλληλα επαγγελματικά εφόδια για τις προσκλήσεις του μέλλοντος.
Γαβριήλ Γιώργος
Ειδικός σε όλα τα ψηφιακά πράγματα. Δημιουργός λογικής. Λατρεύω να φτιάχνω προϊόντα και εμπειρίες για την... ψηφιακή εποχή. Έχω συσσωρεύσει 20 χρόνια εμπειρίας σε όλες τις πτυχές και τους κλάδους της ψηφιακής επιχείρησης: στρατηγική, εμπειρία χρήστη, σχεδιαστική σκέψη, σχεδιασμός υπηρεσιών, ψηφιακό μάρκετινγκ, αφοσίωση, διαχείριση ιστοσελίδων, analytics κ.λπ. Η εξειδίκευσή μου έγκειται κυρίως σε fintech, χρηματοοικονομικά και τραπεζικά θέματα, αλλά έχω επίσης συμμετάσχει ως σύμβουλος UX σε πολλά ψηφιακά έργα σε διάφορους κλάδους. Αυτή τη στιγμή είμαι συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της obko. Read more
Κοψαχείλη Κατερίνα
Εξειδικεύομαι στο Customer Experience ψηφιακών και μη ψηφιακών προϊόντων, επικεντρωμένη στη ... στρατηγική, την έρευνα, την ανάλυση συμπεριφοράς χρηστών/πελατών, το σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών. Τα τελευταία 15 χρόνια εργάστηκα στον τραπεζικό τομέα ως Customer empathy manager και ως Service Design consultant σε πολλούς κλάδους: Fintech, Ασφαλιστική αγορά, ΜΜΕ κ.λπ. Μου αρέσει το user research και το μαγικό πεδίο της εξερεύνησης των αναγκών των χρηστών και της μετάφρασής τους σε χαρακτηριστικά προϊόντος και σχεδιασμός για όλη τη ζωή. Αυτήν τη στιγμή είμαι Customer Empathy και Product Director της obko. Read more
Ένα ενδιαφέρον ταξίδι που θα με βοηθήσει να βελτιστοποιήσω το Customer Experience.
Ανταλλαγή γνώσεων, δικτύωση, νέες ιδέες, ανταλλαγή εμπειριών και αίσθηση του ανήκειν σε μια πολύ ιδιαίτερη κοινότητα.
Βασίλης Λινάκης
Ιδρυτής & CEO του Linakis.digital (www.linakis.com), ενός διεθνώς βραβευμένου ψηφιακού γραφείου, στη Σαουδική... Αραβία, British Bank (SAAB), Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, Optima Bank, European Reliance και πολλά περισσότερα. Έχω ένα ισχυρό τεχνικό υπόβαθρο και συγκεκριμένα, στο πώς μπορεί να εφαρμοστεί η τεχνολογία σε προβλήματα του πραγματικού κόσμου προκειμένου να δοθούν λύσεις. Η obko είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα τέτοιας περίπτωσης. Read more
Η ΤΝ είναι ένας τεχνολογικός (και φιλοσοφικός) τομέας που πάντα με γοήτευε. Πάντα είχα ένα πολύ έντονο ενδιαφέρον για αυτή. Πριν από 20 χρόνια, κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού μου, μελέτησα τις παραμέτρους που επηρεάζουν την επιτυχή «ύπαρξη» των ανθρώπων σε εικονικά περιβάλλοντα. Ακόμη και από τότε ήταν εμφανές ότι το επίπεδο νοημοσύνης της μηχανής και το πόσο γρήγορα μπορούσε να προσαρμοστεί στην ανθρώπινη συμβολή, ήταν το κλειδί για την επιτυχία της να αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους και να παρέχει ένα περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται πιο άνετα. Αυτήν τη στιγμή παρακολουθώ ένα πρόγραμμα Executive MBA και ολοκληρώνω τη διατριβή μου με θέμα «Νομικά και Ηθικά ζητήματα που επηρεάζουν την ανάπτυξη της αυτόνομης αυτοκινητοβιομηχανίας. Η επίδραση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και της νομοθεσίας στην ευρεία χρήση των αυτόνομων αυτοκινήτων». Τα αυτόνομα αυτοκίνητα βασίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην ΤΝ. Η επιτυχία αυτών των αλγορίθμων είναι το κλειδί για την ανάπτυξη σχεδόν κάθε κλάδου, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Λόγω του βαθύ ενδιαφέροντός μου για τον τομέα της ΤΝ είμαι πολύ πρόθυμος να γίνω μέρος μιας ενεργής κοινότητας ομοϊδεατών, που μοιράζονται ένα ενδιαφέρον για τον τομέα. Η συνάντηση με έναν συνδυασμό επιχειρηματικών και ακαδημαϊκών μελών στην κοινότητα παρέχει μια μοναδική και συναρπαστική άποψη για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Χρήστος-Αντώνιος Γκιζέλης
Ο Χρήστος-Αντώνιος Γκιζέλης είναι απόφοιτος του Τμήματος Τεχνολογίας ... Ηλεκτρονικής Μηχανικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Wentworth της Βοστώνης Μασαχουσέτη (1995). Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Τηλεπικοινωνιών και Πληροφοριακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Essex, Colchester, Ηνωμένο Βασίλειο (1996) και Ph.D. από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στις Τεχνικές Διαχείρισης και Ελέγχου ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων (2009). Από το 1998 έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους, ως Ερευνητικός Συνεργάτης στο Τμήμα Τηλεπικοινωνιών Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, και έχει πολλές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και βιβλία. Έχει εργαστεί σε διάφορες ιδιωτικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών ως μηχανικός υπολογιστών και σύμβουλος πληροφορικής. Είναι επίσης πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων στην Πληροφορική / Τηλεπικοινωνίες και από το 2017 μέλος της Ομάδας IT Innovation Center του Ομίλου Εταιρειών (Principal Innovation Analyst). Read more
Μέσα από την συμμετοχή μου σε πιλοτικά έργα της Ομάδας IT Innovation Center της COSMOTE, έχει δημιουργηθεί το ενδιαφέρον μου για τεχνολογίες TN. Αυτή η ανάγκη καλύπτεται στην παρούσα φάση, μέσα από την ενεργή συμμετοχή μου στα ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα, τα οποία σχεδιάζουν και δημιουργούν λύσεις και υπηρεσίες αξιοποιώντας δεδομένα.
1. Στο Ερευνητικό Έργο DataPorts (https://dataports-project.eu/), το οποίο θα ενισχύσει τη μετάβαση των ευρωπαϊκών θαλάσσιων λιμένων από συνδεδεμένα και ψηφιακά σε έξυπνα και γνωστικά, παρέχοντας ένα ασφαλές περιβάλλον για τη συγκέντρωση και την ενοποίηση δεδομένων που προέρχονται από διάφορες πηγές και ανήκουν σε διαφορετικούς ενδιαφερόμενους. Έτσι ολόκληρη η λιμενική κοινότητα να μπορεί να αποκτήσει πραγματική αξία από αυτά τα δεδομένα, με σκοπό να βελτιώσει τις διαδικασίες της, να προσφέρει νέες υπηρεσίες και να επινοήσει νέα επιχειρηματικά μοντέλα, βασισμένα σε Τεχνητή Νοημοσύνη και δεδομένα.
2. Στο Ερευνητικό Έργο TYPHON (https://www.typhon-project.org/), στόχος του οποίου είναι να παρέχει μια επικυρωμένη μεθοδολογία και ολοκληρωμένη τεχνική προσφορά για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την αναζήτηση, την εξέλιξη, την ανάλυση και την παρακολούθηση κλιμακούμενων υβριδικών αρχιτεκτονικών δεδομένων.
Από τη συμμετοχή μου στην Δράση 1000 Πρωτοπόροι, ευελπιστώ να αποκτήσω καλύτερη κατανόηση, γνώσεις και εμπειρίες στις τεχνολογίες ΤΝ, οι οποίες θα με βοηθήσουν σημαντικά στην συμμετοχή μου σε ερευνητικά έργα, αλλά και στην διαχείριση πιλοτικών έργων που συμμετέχω ή συντονίζω.
Νικολόπουλος-Γκαμάτσης Φίλιππος
Ο Νικολόπουλος-Γκαμάτσης Φίλιππος είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του... Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών (2018) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Business Analytics του ίδιου Πανεπιστημίου (2022). Η διπλωματική του εργασία πραγματοποιηθήκε σε συνεργασία με τον ΟΤΕ. Σε αυτήν εξερεύνησε σε βάθος την συσχέτιση μεταξύ των περιορισμών και των μέτρων της πανδημίας COVID-19 με τις πωλήσεις του ηλεκτρονικού καταστήματος καθώς και την επισκεψιμότητα του site. Το τελικό αποτέλεσμα της διπλωματικής αυτής εργασίας ήταν η δημιούργια μοντέλων που προβλέπουν το επίπεδο των πωλήσεων και της επισκεψιμότητας σε καθημερινή βάση. Έκτοτε εργάζεται στην θέση του Data Scientist στο IT Innovation Center του ομίλου ΟΤΕ (2020), εστιάζοντας σε λύσεις ΤΝ. Read more
Tο ενδιαφέρον μου για τεχνολογίες και εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών. Το ενδιαφέρον αυτό δυνάμωσε μέσω της συμμετοχής μου σε πιλοτικά έργα της Ομάδας IT Innovation Center του ΟΤΕ. Στόχος μου είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενασχολήση μου στον εν λόγω συνεχώς αναπτυσσόμενο τομέα.
1. Το Ερευνητικό Έργο TYPHON (https://www.typhon-project.org/), στόχος του οποίου είναι να παρέχει μια επικυρωμένη μεθοδολογία και ολοκληρωμένη τεχνική προσφορά για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την αναζήτηση, την εξέλιξη, την ανάλυση και την παρακολούθηση κλιμακούμενων υβριδικών αρχιτεκτονικών δεδομένων.
2. H δημιουργία ενός Chatbot για εσωτερική χρήση. Σκοπός του Chatbot αυτού είναι μέσω διαλόγου να κατευθύνει και να βοηθάει τους εργαζομένους του ομίλου ΟΤΕ σχετικά με ποικίλες πολιτικές και διαδικασίες της εταιρείας. Η δημιουργία του συγκεκριμένου εργαλείου βασίζεται σε τεχνικές επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (ελληνικής) καθώς και σε τεχνικές Τεχνητής Νοημοσύνης.
3. To PoC που αξιοποιεί τεχνολογίες Computer Vision και τεχνικές Τεχνητής Νοημοσύνης εντός καταστημάτων λιανικής του Ομίλου ΟΤΕ. Σκόπος του έργου είναι η παρακολούθηση της κίνησης των πελατών (ανώνυμα και εναρμονισμένα με τους κανόνες του GDPR) έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε βελτιστοποιήση της οργάνωσης του χώρου, καλύτερη οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού καθώς σε ποικίλες άλλες βελτιστοποιήσεις.
Μέσω της συμμετοχής μου στην Δράση 1000 Πρωτοπόροι, προσδοκώ να επεκτείνω τις γνώσεις μου όσον αφορά τις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης με μακροπρόθεσμο στόχο να είμαι σε θέση να συμμετέχω σε περισσότερα σχετικά έργα. Επιπλέον, ευελπιστώ να εμπνευστώ με πιθανές εφαρμογές οι οποίες θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες στον χώρο εργασίας μου καθώς και στις προσωπικές μου φιλοδοξίες.
Gary Joel Pereira
Ο Gary Joel Pereira είναι απόφοιτος του Τμήματος Web Design and Game Development του ΙΕΚ Ακμή... (2019). Η πρακτική του έγινε στον ΟΤΕ οπού δούλευε με τεχνολογίες virtual reality, 3D printing and modeling και development στο Unity για augmented reality εμπειρίες σε συσκευές όπως Hololens 1, Hololens 2 και Nreal glasses. Από το 2020 έγινε μέλος της Ομάδας IT Innovation Center του Ομίλου Εταιρειών ως Software Developer. Read more
Tο ενδιαφέρον μου για Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια σπουδών Game Development οπού υπήρξε η πρώτη επαφή για NPC συμπεριφορές και ύστερα στα έργα της Ομάδας IT Innovation Center του Ομίλου Εταιρειών.
Με την συμμετοχή μου στην Δράση 1000 Πρωτοπόροι, ελπίζω να αναπτύξω εμπειρία και καλύτερη γνώση των τεχνολογιών ΤΝ έτσι ώστε να μπορέσω να την εφαρμόσω σε μελλοντικά έργα.
Έλλη-Μαρία Γκούτη
Η Έλλη-Μαρία Γκούτη είναι απόφοιτη του τμήματος Μηχανικών Υπολογιστών και ... Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος «Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας» από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2016). Από το 2017, ως μέλος της ομάδας IT Innovation Center του Ομίλου ΟΤΕ, είναι υπεύθυνη για το scouting startup/scale up εταιρειών και την επαφή με το Οικοσύστημα Καινοτομίας ενώ παράλληλα σχεδιάζει και τρέχει πιλοτικά που στόχο έχουν τον πειραματισμό με νέες τεχνολογίες σε πραγματικά use cases. Επίσης, έχει λάβει μέρος στη διοργάνωση 4 Διαγωνισμών Καινοτομίας που πραγματοποίησε η COSMOTE τα τελευταία χρόνια. Κατέχει τη θέση του Senior Innovation Analyst στο IT Innovation Center του Ομίλου ΟΤΕ. Read more
Στο πλαίσιο της συμμετοχής μου στο σχεδιασμό και τη διαχείριση πιλοτικών έργων της Ομάδας IT Innovation Center του Ομίλου ΟΤΕ, αναζητώ ιδέες και λύσεις για το πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες καινοτόμων τεχνολογιών -όπως η τεχνητή νοημοσύνη- σε use cases της εταιρείας. Το ενδιαφέρον μου στην ΤΝ έγκειται τόσο στο κομμάτι της τεχνολογίας της Τεχνητής Νοημοσύνης, όσο και στο κομμάτι των πρακτικών εφαρμογών της.
Μια από τις δράσεις ΤΝ στις οποίες έχω συμμετάσχει είναι η δημιουργία μιας πιλοτικής εφαρμογής για την καθοδήγηση και την αντιμετώπιση προβλημάτων πελατών μέσω οπτικής ανατροφοδότησης, χρησιμοποιώντας τεχνολογία machine vision.
Από τη συμμετοχή μου στην Δράση 1000 Πρωτοπόροι θα ήθελα να δω στην πράξη πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης δίνοντας λύσεις σε καθημερινές προκλήσεις μέσω της τεχνολογίας. Παράλληλα, ευελπιστώ να αποκτήσω καλύτερη κατανόηση, γνώσεις και εμπειρίες στις τεχνολογίες ΤΝ οι οποίες θα με βοηθήσουν σημαντικά στο scouting καινοτόμων λύσεων στο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και στο σχεδιασμό και τη διαχείριση πιλοτικών έργων που συμμετέχω ή συντονίζω.
Βασίλης Αγγελής
Ομότιμος καθηγητής Ποσοτικών Μεθόδων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο οποίο δίδαξα από το 1987 μέχρι το 1995 και ... διετέλεσα Πρόεδρος από το 2013 μέχρι το 2015. Παράλληλα δίδαξα ως επισκέπτης καθηγητής και σε άλλα Πανεπιστήμια της χώρας. Έχω εκτεταμένη εργασιακή εμπειρία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα τόσο σε διευθυντικές όσο και σε συμβουλευτικές θέσεις σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Έχω συγγράψει τρία βιβλία, πανεπιστημιακές παραδόσεις για πολλά μαθήματα και είχα την επιμέλεια της έκδοσης ενός τόμου επιστημονικών εργασιών. Έχω συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών έργων σε πολλά από τα οποία ως επιστημονικός υπεύθυνος. Έχω επιβλέψει με επιτυχία 14 διδακτορικές διατριβές και έχω δημοσιεύσει περισσότερες από 150 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων. Read more
Η σχέση μου με την ΤΝ είναι περιορισμένη. Ως αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικών Μελετών συμμετείχα το Νοέμβριο του 2019 στις εργασίες του 15 ου Εθνικού και Διεθνούς Συνεδρίου της Εταιρείας με τίτλο Systemics and Business Intelligence όπου είχα την πρώτη ουσιαστική επαφή μου με το θέμα. Η πρόσφατη συμμετοχή μου στο Εργαστήριο της SciFΥ για την εταιρεία ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ με τίτλο Leading AI – Empowered Innovation αλλά και η προσωπική μου μελέτη με την ευκαιρία αυτή διεύρυνε τις γνώσεις μου, οι οποίες πάντως παραμένουν περιορισμένες, για την ΤΝ και κυρίως για τις δυνατότητες εφαρμογής της στο επιχειρησιακό περιβάλλον.
Εκτός από τη συμμετοχή μου στο συνέδριο Systemics and Business Intelligence και στο Εργαστήριο της SciFΥ τα οποία προανέφερα δεν έχω συμμετάσχει σε άλλες δράσεις ΤΝ
Ως καθηγητής Ποσοτικών Μεθόδων σε Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων για πολλά χρόνια αλλά και ως εργαζόμενος με μακρόχρονη εμπειρία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θεωρώ ότι η συμμετοχή μου στους 1000 πρωτοπόρους, δηλαδή η πιο συστηματική και σε μεγαλύτερο βάθος ενασχόληση μου με την ΤΝ θα μου δώσει μεγάλες δυνατότητες αποτελεσματικής αξιοποίησης της πληροφορίας, η διαθεσιμότητα της οποίας έχει αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια, για την αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας στο επιχειρησιακό περιβάλλον η οποία επίσης εμφανίζει κατακόρυφη αύξηση, μέρος της οποίας πιστεύω ότι οφείλεται ακριβώς στην ταχύτητα μετάδοσης της πληροφορίας.
Θάνος Πολύδωρος
Ο Θάνος Πολύδωρος είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του London School of Economics & ... Political Science. Είναι Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής λογιστικών – συμβουλευτικών υπηρεσιών σε Δήμους, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ Α.Ε., ιδρυτής της εταιρίας συμβούλων στρατηγικής για έξυπνες, βιώσιμες και ανθεκτικές πόλεις, PlanBe Ι.Κ.Ε. και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Συμμαχίας για τις Έξυπνες Πόλεις. Ειδικεύεται στη Λογιστική – Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου Τομέα, στον Εσωτερικό Έλεγχο φορέων του Δημοσίου καθώς και στο Δημόσιο Λογιστικό. Ανέκαθεν τον συνέπαιρνε η εισαγωγή καινοτόμων εργαλείων και εν γένει η αξιοποίηση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας για την ολοένα και πληρέστερη κάλυψη των σύγχρονων αναγκών, για έναν καλύτερο και βιώσιμο εν τέλει κόσμο. Read more
Μέχρι να μας «καταλάβουν» τα ρομπότ, ας καταλάβουμε τι είναι η ΤΝ και πως η ΤΝ μπορεί να κάνει τις δουλειές μας και τον κόσμο μας καλύτερο. Στην προσπάθεια δεκάδων επιστημόνων, όπως ο κ. Γ.Γιαννακόπουλος, της διακριτικής
απομυθοποίησης της ΤΝ και της αρμονικής ενσωμάτωσης στη ζωή μας, είμαι σύμμαχος.
Είμαι μέλος μιας πρωτοπόρας κοινότητας – δικτύου ανθρώπων με κοινό ενδιαφέρον και αντίληψη γύρω από την ΤΝ, που ευελπιστώ πως και με τη δική μου συμβολή θα διευρύνεται διαρκώς με αξιόλογους επιστήμονες και επαγγελματίες. Οι
1000 πρωτοπόροι είναι προϋπόθεση και ευκαιρία για ενδιαφέρουσες συνεργασίες σε πολλά επίπεδα.
Φαίη Ορφανού
Σύμβουλος Μεταφοράς Τεχνολογίας - Συνιδρύτρια & Διευθύντρια ΑΕΛΙΑ
Η Φαίη Ορφανού είναι σύμβουλος μεταφοράς τεχνολογίας που παρέχει υπηρεσίες σε ερευνητικούς οργανισμούς. ... Είναι επίσης συνιδρύτρια-διευθύντρια του οργανισμού επαγγελματικής ενδυνάμωσης ΑΕΛΙΑ, που υποστηρίζει άτομα στην επαγγελματική τους ανάπτυξη ή στα επιχειρηματικά τους εγχειρήματα. Εντός της ΑΕΛΙΑ η Φαίη τρέχει το Sci2Biz lab υποστηρίζοντας επιστήμονες στην εμπορική αξιοποίηση της έρευνάς τους Read more
Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μου ως σύμβουλος μεταφοράς τεχνολογίας ήταν οι υποθέσεις ερευνητικών αποτελεσμάτων στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η έρευνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να έχει ένα φάσμα επιλογών, καθότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν περιορίζει την εφαρμογή της σε συγκεκριμένο τεχνολογικό ή οικονομικό κλάδο (είναι «sector agnostic» όπως λέγεται). Την ίδια στιγμή, οι πατέντες στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αυξάνονται γεωμετρικά. (Η αύξηση των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης τα τελευταία 2 έτη είναι εντυπωσιακή!) Έτσι, η εμπορική αξιοποίηση έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη θέτει σημαντικές προκλήσεις: (α) θέτει κρίσιμα ζητήματα διανοητικής ιδιοκτησίας, (β) θέτει προκλήσεις στο επίπεδο της αγοράς, ως προς την «επιλογή αγοράς» (‘where to play”) και (γ) εγείρει κανονιστικά, νομικά και ηθικά θέματα (ιδιαιτέρως ελκυστικά για εμένα χάρη στο νομικό μου υπόβαθρο) τα οποία μπορεί είτε να περιορίζουν τις προοπτικές εμπορικής εκμετάλλευσης είτε αντιθέτως να ανοίγουν νέες αγορές. Όλες αυτές οι πτυχές καθιστούν την Τεχνητή Νοημοσύνη ένα εντυπωσιακό πεδίο για μεταφορά τεχνολογίας και ανάπτυξη καινοτομίας. Επιπλέον, στο πλαίσιο της δραστηριότητάς μου στην ΑΕΛΙΑ, τα τελευταία χρόνια παρατηρώ και μελετώ τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στο πεδίο της Εκπαίδευσης & της Μάθησης, της Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και της Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού. Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν ενσωματωθεί σε όλα αυτά τα πεδία και συνεχίζουν να αναπτύσσονται, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες, εγείροντας νέες προκλήσεις και σε κάθε περίπτωση μεταμορφώνοντας (αν όχι ανατρέποντας) την Εκπαίδευση, την Επαγγελματική Ανάπτυξη και τον Κόσμο της Εργασίας. Τέλος, έχω ένα προσωπικό ισχυρό ενδιαφέρον για την γνωσιακή επιστήμη, την επιστήμη της «μάθησης», αυτό το ταχέως αναπτυσσόμενο διεπιστημονικό πεδίο που εξετάζει την «τέχνη» της μάθησης, τις προκλήσεις της μάθησης για τους ανθρώπους αλλά και για τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης.
Συμμετέχοντας στους 1000 πρωτοπόρους για την Τεχνητή Νοημοσύνη, θα έχω την ευκαιρία να αποκτήσω μία εις βάθος αντίληψη διαφόρων εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης συμμετέχοντας σε δραστηριότητες μάθησης και ανταλλαγής γνώσης. Επιπλέον, ελπίζω να γνωρίζω ανθρώπους από διαφορετικούς τομείς οι οποίοι έχουν πρωτότυπο ενδιαφέρον για την Τεχνητή Νοημοσύνη και μοιράζονται απόψεις, προβλέψεις καθώς και φόβους αναφορικά με το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης. Επιπλέον, ελπίζω ότι με την ΑΕΛΙΑ θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε στην κοινότητα των 1000 πρωτοπόρων διοργανώνοντας δραστηριότητες μάθησης, ενίσχυσης ικανοτήτων και δικτύωσης αναφορικά με τους επαγγελματικές δραστηριότητες που αξιοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη καθώς και με την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στον νέο Κόσμο της Εργασίας και στην Εκπαίδευση.1000 πρωτοπόροι είναι προϋπόθεση και ευκαιρία για ενδιαφέρουσες συνεργασίες σε πολλά επίπεδα.
Δημήτρης Σιόντορος
Access Network Engineer
Ο Δημήτρης είναι κάτοχος πτυχίου Electrical and Electronic Engineering (BEng) και ... μεταπτυχιακού Microelectronic Systems and Telecommunications (MSc (Eng)) από το University of Liverpool.Έχει 20ετή εμπειρία στη βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών με εξειδίκευση στο σχεδιασμό των δικτύων πρόσβασης της κινητής τηλεφωνίας. Read more
1000 Πρωτοπόροι για την ΤΝ
Αντονέλλα Τσουκαλά
Πτυχιούχος στη Χημεία
Η Αντονέλλα Τσουκαλά είναι Χημικός, παθιασμένη με την επιχειρηματικότητα και τη... φαρμακευτική βιομηχανία. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στην ευρωπαϊκή startup σκηνή. Στόχος της είναι να δημιουργήσει ουσιαστικές λύσεις για την άμβλυνση των σημείων συμφόρησης στον κλάδο Ανακάλυψης και Ανάπτυξης Φαρμάκων. Επί του παρόντος, εργάζεται στην Terra Lumina, μια startup που κατασκευάζει την πιο προηγμένη πλατφόρμα ΤΝ ανακάλυψης φαρμάκων για Φυσικές Ενώσεις. Read more
Πωλίνα Πλουμιδάκη
Εκπαιδευτικός Πληροφορικής, προπονήτρια και Ολυμπιονίκης Ρομποτικής
Η Πωλίνα σπούδασε Πληροφορική και κατόπιν συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην ένταξη των ΤΠΕ... στην Εκπαίδευση, ενώ επιπρόσθετα παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «STS-Science Technology Society». Είναι εκπαιδευτικός Πληροφορικής, κριτής και προπονήτρια Ρομποτικής, με πολυάριθμες διακρίσεις, με κορυφαία στιγμή την κατάκτηση του Ολυμπιακού μεταλλίου το 2019. Έχει εμπνευστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για κορίτσια «Η Ρομποτική συναντά τις Τέχνες», ενώ την έχει κερδίσει η εφαρμογή προγραμμάτων Ρομποτικής στην Τρίτη ηλικία και στην Ειδική Αγωγή. Το 2021 ήταν μία από τους δέκα επιστήμονες στον τελικό του Διαγωνισμού Επικοινωνίας των Επιστημών FameLab, όπου παρουσίασε την έννοια των Αλγόριθμων μέσα από ένα μάθημα μπαλέτου και μια εισαγωγή στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Τέλος, βρίσκεται κοντά στα χαρισματικά παιδιά, έχει σπουδές στον κλασικό χορό, στην παιδική yoga, μιλά τέσσερις γλώσσες και όνειρό της είναι όλες οι παιδικές φατσούλες να είναι πάντα χαμογελαστές! Read more
Διδάσκω την Τεχνητή Νοημοσύνη στους μαθητές μου, τους σημερινούς ψηφιακούς αυτόχθονες και αυριανούς πολίτες ενός κόσμου διαμορφωμένου από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Μέσα από τα μαθήματα της Πληροφορικής και τις προπονήσεις της Ρομποτικής, προσπαθώ να εφοδιάσω τα παιδιά με τις απαραίτητες γνώσεις γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά και τις κατάλληλες δεξιότητες υπολογιστικής σκέψης και επίλυσης προβλημάτων, ώστε να καταφέρουν αργότερα να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μελλοντικού κόσμου.
Την ένταξη σε μια ομάδα με κοινό όραμα και την δικτύωση με ανθρώπους από διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Έτσι, επιτυγχάνεται η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών αλλά και η συνδημιουργία κινήτρων. Ταυτόχρονα, ενισχύονται οι γνώσεις γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη, τις προκλήσεις και τις εφαρμογές της.
Σεβαστή Ιωάννα Παπαϊωάννου
Μηχανικός Διασφάλισης Ποιότητας - Omilia Ltd
Επί πτυχίω φοιτήτρια του τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Μηχανικός Διασφάλισης Ποιότητας ... διαλογικών εφαρμογών στην εταιρία Omilia Ltd Read more
Στο πλαίσιο της εργασίας μου ως Μηχανικός Διασφάλισης Ποιότητας στην Omilia, καλούμαι να εργαστώ με διαλογικές εφαρμογές. Ως εκ τούτου έχω έρθει σε επαφή με τεχνολογίες όπως η αναγνώριση φωνής και η κατανόηση φυσικής γλώσσας, προσομοιώνοντας και αξιολογώντας (μεταξύ άλλων) την εμπειρία του χρήστη.
- Μια γενική θεώρηση του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης
- Κατανόηση των βασικών της εννοιών καθώς και μεθόδων που χρησιμοποιεί
- Ενημέρωση σχετικά με τις προκλήσεις του τομέα και κατάρριψη μύθων γύρω από αυτόν
- Επαφή ειδικούς και άτομα σχετικών αντικειμένων
Αδάμος Δάιος
Εκπαιδευτής Ενηλίκων
Μηχανικός με σπουδές στη Μηχανολογία, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, ... στα Logistics και στην Ανάλυση Δεδομένων. Παθιασμένος με τη δια βίου μάθηση και την τεχνολογία! Read more
Διερυνητική με πολλές προσεγγίσεις, προσεκτική θεώρηση της πορείας της ΤΝ με σκοπό την ανθρώπινη πρόοδο
Οι 1000 Πρωτοπόροι της Τεχνητής Νοημοσύνης
Γνώση και συνεργασίες με ανθρώπους που μοιραζόμαστε ενδιαφέροντα και σκοπούς.
Μαρίνα Ζαχαροπούλου
Technical Compliance στο χώρο του iGaming
Απόφοιτος της Νομικής Αθηνών του ΕΚΠΑ, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Τεχνητή Νοημοσύνη από το Πανεπιστήμιο της Bologna. ... Τακτικό μέλος της ΜΚΟ Ηοmo Digitalis. Συμμετοχή σε papers & διαβουλεύσεις νομοθετικών κειμένων Read more
Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Τεχνητή Νοημοσύνη από το Πανεπιστήμιο της Bologna το έτος 2019-2020
Συμμετοχή σε διαβούλευση για τη νέα πρόταση κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο / Papers σε συνέδρια για τα autonomous vehicles.
Συνεχής εκπαίδευση, συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι και στην 4η βιομηχανική επανάσταση που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή. Επιπλέον η ΤΝ είναι ένας χώρος στον οποίο χρειαζόμαστε όλο και περισσότερους επιστήμονες, κοινωνιολόγους & νομικούς οι οποίοι θα δουλέψουν πλάι πλάι με τεχνικούς επιστήμονες προκειμένου να μπορούμε να μιλάμε πια για human centered AI.
Ιωάννα Μαλανδράκη
Καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης
Η Ιωάννα Μαλανδράκη είναι φοιτήτρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών “Φιλοσοφία” ... (κατεύθυνση: “Εφαρμοσμένη Ηθική”) του Τμήματος Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ (2021-σήμερα), μέλος του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ιδίου Τμήματος και πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (κατεύθυνση: “Φιλοσοφία”) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (2016-2020). Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των Προπτυχιακών Σπουδών της, φοίτησε στο Institute of Philosophy and Sociology του Pedagogical University of Krakow μέσω του Προγράμματος Erasmus+. Read more
Τεχνητή Νοημοσύνη και Ηθική
Μαρία Μελισσουργού
Διδάσκει στο «Πανεπιστήμιο Αιγαίου» και στο «Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο»
Ερευνητικά ενδιαφέροντα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη: Γλωσσολογία Corpus, Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας... & πραγματιστική ανάλυση, Αυτόματη Αναγνώριση Είδους, Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Μηχανής, Μηχανική Μετάφραση, Προφίλ Στυλομετρίας-Συγγραφέας. Read more
Κωνσταντίνος Κωνσταντής
Υποψήφιος Διδάκτορας
Είμαι Υποψήφιος Διδάκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και ... Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχω αποφοιτήσει από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Science, Technology, Society—Science and Technology Studies του ΕΚΠΑ. Το διδακτορικό μου, με τίτλο "Πλαισιώνοντας την ανάδυση της ηθικής της μηχανικής", χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας. Read more
Ως απόφοιτος της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ έμαθα τρόπους με τους οποίους δημιουργούνται συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, στη συνέχεια, μέσω του μεταπτυχιακού και του διδακτορικού μου έδωσα έμφαση στις κοινωνικές διαστάσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Με ενδιαφέρει να μελετήσω τις ηθικές προεκτάσεις της τεχνητής νοημοσύνης και τις σχέσεις της με την κοινωνία. Κύριος σκοπός μου είναι να ανοίξω το “μαύρο κουτί” της τεχνητής νοημοσύνης και να μελετήσω τη μη ουδετερότητά της.
Έχω συμμετάσχει τόσο σε συνέδρια, όσο και σε meetings που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Παράδειγματα αποτελούν το συνέδριο Fairness Accountability, and Transparency, το οποίο διοργανώνει κάθε χρόνο η ACM και τα meetings “Expert group meeting: AI literacy tools and resources”, “Learning to act and live with Artificial Intelligence” και “Artificial Intelligence: How can youth take part?” τα οποία διοργάνωσε το τμήμα νεολαίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και στα οποία συμμετείχα.
Με τη συμμετοχή μου στους 1000 πρωτοπόρους έχω την ευκαιρία να αλληλεπιδράσω με άλλους επιστήμονες, με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για την τεχνητή νοημοσύνη. Μου δίνεται η ευκαιρία να διοργανώσω εξωστρεφείς εκδηλώσεις μαζί τους που θα απευθύνονται στην κοινωνία, αλλά και μέσα από σεμινάρια που πραγματοποιούνται για την ενημέρωση των 1000 πρωτοπόρων, ναμοιραστώ τις δικές μου εμπειρίες σχετικά με τον τρόπο που βλέπω εγώ την τεχνητή νοημοσύνη. Τέλος, η διεπιστημονικότητα αυτής της κοινότητας είναι και η δύναμή της, αφού κρίνεται απαραίτητη για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος της κοινωνίας.
Ανδριανή Αυγερινού
Κοινωνιολόγος
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1980. Είμαι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών ... και την πρακτική μου άσκηση την ολοκλήρωσα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στον τομέα ανάπτυξης και υλοποίησης εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων. Αυτήν την χρονική περίοδο φοιτώ σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ και τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Εφαρμοσμένη Ηθική . Έχω εργασθεί πάνω από 3 χρόνια ως επιστημονικός συνεργάτης και σύμβουλος σε κρατικούς φορείς , 8 χρόνια ως διοικητικό προσωπικό σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ενδιάμεσα ως μεταφράστρια επιστημονικών εργασιών και άρθρων . Εθελοντικά, έχω ασχοληθεί με την αρθρογραφία σε θέματα εγκληματολογίας, κοινωνιολογίας και κυβερνο-ασφάλειας, καθώς και με την διοργάνωση και παρουσίαση πολιτιστικών και επιμορφωτικών εκδηλώσεων με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Read more
Η καθημερινότητα και η εργασία βοηθούν στην τριβή με την ΤN. Προσδοκώ μέσω του μαθήματος ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ που θα παρακολουθήσω στο επόμενο εξάμηνο στο μεταπτυχιακό που φοιτώ, να εμβαθύνω σε τεχνικούς όρους, έννοιες, προγράμματα και τη σχέση της με την Εφαρμοσμένη Ηθική.
Συμμετοχή στο ‘Me and AI: The Students’ Sessions 2022’, την πρώτη φοιτητική διημερίδα με θέμα Τεχνητή Νοημοσύνη και Ηθική. Θέμα εισήγησης, “Ο ρόλος της Ηθικής στην αντιμετώπιση της Αλγοριθμικής Μεροληψίας”.
Η συμμετοχή στους 1000 Πρωτοπόρους θα προσφέρει εξειδικευμένη γνώση, εμπειρία και ευκαιρία για έκφραση ιδεών και σκέψεων σε μια κοινωνία που απαιτεί γρήγορες λύσεις και άμεση αναπροσαρμογή συνθηκών καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα ενώ το ποσοστό ψηφιακού αναλφαβητισμού στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο.
Μαργαρίτα Παλαβίδου
Fundraising & Development Director στον οργανισμό ΔΕΣΜΟΣ
Με περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της επικοινωνίας και διαφήμισης και... έχοντας δημιουργήσει στρατηγική για την επικοινωνία μεγάλων εταιριών στην Ελληνική αγορά, θέλησα να προσφέρω τη γνώση και την εμπειρία μου στον τρίτο τομέα και να ασχοληθώ με οργανισμούς που δραστηριοποιούνται με γνώμονα την αλληλεγγύη και σκοπό την κοινή ωφέλεια. Read more
Έχω διαβάσει αρκετά πράγματα γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη και, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, έχω χρησιμοποιήσει όλα τα tools που έχουν πρόσφατα δοθεί για χρήση στο κοινό, όπως το ChatGPT. Είμαι σίγουρη ότι η ΤΝ ως εργαλείο θα μειώσει αισθητά το χρόνο που γίνονται αρκετά από τα πράγματα που πριν κατανάλωναν πολύ χρόνο΄από τη μέρα μας και με τη σωστή χρήση θα δώσει λύσεις.
Η γνώση είναι δύναμη. Οτιδήποτε νέο είναι συνήθως τρομακτικό μέχρι να καταλάβεις πως λειτουργεί. Όταν καταλάβεις πως λειτουργεί τότε μπορείς να το αξιοποιήσεις προς δικό σου ώφελος , του οργανισμού που εργάζεσαι και γιατί όχι για το κοινό καλό.
Λουκάς Οικονομάκης
CTO στον οργανισμό Odyssea
Ο Λουκάς κατάγεται από την Αθήνα και έχει υπόβαθρο πολιτικού μηχανικού, έχοντας πάρει πτυχίο... από το ΕΜΠ. Το ακαδημαϊκό του ταξίδι τον οδήγησε στο Imperial College του Λονδίνου, όπου απέκτησε το μεταπτυχιακό του στη Δομική Μηχανική. Μετά τις σπουδές του, ο Λουκάς μπήκε στον κόσμο της αρχιτεκτονικής, εργαζόμενος σε μια εξέχουσα εταιρεία στο Λονδίνο. Έχει ακονίσει τις δεξιότητές του στην ανάλυση πεπερασμένων στοιχείων, τη βελτιστοποίηση, τον παραμετρικό σχεδιασμό και την υπολογιστική ανάλυση, διατηρώντας ταυτόχρονα έντονο ενδιαφέρον για τη μηχανική μάθηση και τις προόδους αλγορίθμων στη σφαίρα της τεχνητής νοημοσύνης. Μέσα στην Odyssea, ο Λουκάς παίζει ζωτικό ρόλο ως Τεχνολογικός Διευθυντής. Αξιοποιεί την τεχνική του τεχνογνωσία για να συμβάλει στην ανάπτυξη και διαχείριση καινοτόμων έργων σχετικά με την κοινωνική καινοτομία, τους χώρους δημιουργίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον κοινωνικό αντίκτυπο. Επιπλέον, διαχειρίζεται τη δημιουργία εσωτερικών εργαλείων και ροών εργασίας και οι τεχνικές του γνώσεις αποτελούν πολύτιμο πλεονέκτημα όταν πρόκειται για τη σύνταξη προτάσεων. Read more
Στη συνεχή δέσμευσή μου να αξιοποιήσω την Τεχνητή Νοημοσύνη για θετικές αλλαγές, συμμετέχω ενεργά σε αρκετές βασικές πρωτοβουλίες και έχω σχέδια για μελλοντικές προσπάθειες:
– Ανάλυση Δεδομένων Αγοράς Εργασίας: Εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση των τάσεων της αγοράς, διασφαλίζοντας ότι η επαγγελματική κατάρτιση της Odyssea ευθυγραμμίζεται με τις τρέχουσες ανάγκες.
– Μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης για την Απασχολησιμότητα: Συμβολή σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που ενισχύουν την απασχολησιμότητα των δικαιούχων της Odyssea, διευκολύνοντας την ομαλή μετάβαση του εργατικού δυναμικού.
– Εκτίμηση Αντικτύπου με Τεχνητή Νοημοσύνη: Χρήση μηχανικής μάθησης για την εκτιμήση αντικτύπου, διασφαλίζοντας συνεχή βελτίωση βάσει δεδομένων στα προγράμματα της Odyssea.
– Αποτελεσματικές Εσωτερικές Λειτουργίες: Χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τον εξορθολογισμό των εσωτερικών λειτουργιών, βελτιστοποιώντας τις ροές εργασίας για την αποτελεσματική προσέγγιση και βοήθεια περισσότερων ατόμων.
– Εκπαίδευση στην Τεχνητή Νοημοσύνη για Ενδυνάμωση: Έναρξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη γεφύρωση του χάσματος γνώσης Τεχνητής Νοημοσύνης για τους ωφελούμενους της Odyssea, ενισχύοντάς τους δεξιότητες για τις εξελισσόμενες απαιτήσεις της βιομηχανίας.
Η συμμετοχή στους Πρωτοπόρους για την Τεχνητή Νοημοσύνη ήταν μια μεταμορφωτική εμπειρία για μένα. Η αλληλεπίδραση με έμπειρους ειδικούς όχι μόνο μου επέτρεψε να συζητήσω τις ιδέες μου, αλλά παρείχε ανεκτίμητη ανατροφοδότηση που βελτίωσε σημαντικά την ουσία τους. Η πτυχή της δικτύωσης ήταν εξίσου ικανοποιητική, φέρνοντάς με σε επαφή με δυναμικούς επαγγελματίες, ανοίγοντας πόρτες για πιθανές συνεργασίες σε έργα με κοινούς στόχους. Αυτό που ξεχωρίζει αυτή την κοινότητα είναι η συλλογική κατανόηση της αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς —ένα κοινό όραμα που ενισχύει τον αντίκτυπο των ατομικών μας προσπαθειών. Το Πρωτοπόροι για την Τεχνητή Νοημοσύνη όχι μόνο εμβάθυνε την κατανόησή μου για το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά με εξόπλισε επίσης με έναν πρακτικό οδικό χάρτη για την εφαρμογή αυτών των εξελίξεων σε ένα εταιρικό περιβάλλον.
Πάτρα Μπλέκου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων στην Εταιρεία Alzheimer Αθηνών
Η Πάτρα Μπλέκου είναι κάτοχος πτυχίου στα Οικονομικά και μεταπτυχιακού τίτλου στη... Διοίκηση Υγείας. Εργάζεται στην Εταιρεία Alzheimer Αθηνών από το 2013 ως υπεύθυνη Επικοινωνίας και είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση όλων των συνεδρίων και εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένης της εκστρατείας του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ, της Ημέρας Φροντιστή και της Σχολής Φροντιστών. Από το 2013 έχει εργαστεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό εκδηλώσεων της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας μια επιτυχημένη στρατηγική ψηφιακών μέσων, και σε διάφορες βασικές δραστηριότητες συγκέντρωσης κεφαλαίων. Είναι παθιασμένη με την υποστήριξη της οργανωτικής ανάπτυξης των μελών της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και το έχει αποδείξει μέσω της οργάνωσης διαφόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων, καθώς και εκστρατειών και εκδηλώσεων. Έχει παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών σε πολυάριθμα εθνικά και διεθνή συνέδρια. Την τελευταία δεκαετία συμμετείχε σε διάφορα εθνικά και ευρωπαϊκά έργα (Erasmus+, Erasmus sports, Horizon 2020) και είναι ειδικός σε δραστηριότητες επικοινωνίας και διάδοσης. Read more
Καλύτερη κατανόηση αυτού του πολύ ενδιαφέροντος τεχνολογικού εργαλείου.
Αναστασία Ψωμά
Project Μanager στο HΙGGS
Η κα Αναστασία Ψωμά σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας... με μεταπτυχιακό στο «Μάρκετινγκ, Διαφήμιση & Δημόσιες Σχέσεις» από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Είναι επίσης κάτοχος Διπλώματος στο Fundraising από το Institute of Fundraising (Ηνωμένο Βασίλειο) και Διπλώματος Ψηφιακών & Κοινωνικών Μέσων από το Deree. Είναι μια έμπειρη Υπεύθυνη Fundraising και Επικοινωνίας, με έκθεση σε απαιτητικούς και πολυπολιτισμικούς διεθνείς οργανισμούς. Τα τελευταία 15 χρόνια, εφαρμόζει στρατηγικά τεχνογνωσία για τη συγκέντρωση κεφαλαίων και την ευαισθητοποίηση για διάφορους εθνικούς και διεθνείς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, επιδεικνύοντας εξαιρετικά αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή είναι υπεύθυνη έργου του HIGGS' Accelerator, ενός προγράμματος ανάπτυξης ικανοτήτων για μη κερδοσκοπικές και κοινωνικές επιχειρήσεις. Read more
Πριν από το εργαστήριο, ένιωθα δέος για όλες τις νέες δυνατότητες που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά δεν γνώριζα πραγματικά όλες τις δυνατότητες και τους περιορισμούς. Τώρα είμαι πρόθυμη να εφαρμόσω όσα μάθαμε στην πράξη και να δοκιμάσω πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να μας βοηθήσει στη δουλειά μας.
Ενσωματώνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη σε ορισμένες από τις λειτουργίες μας στον οργανισμό.
Καλύτερη γνώση του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της πρακτικής εφαρμογής του στο έργο μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας.
Μιχάλης Βασιλάκης
Advocacy Manager/ Project Manager στο HIGGS
Έχει περισσότερα από 10 χρόνια ενεργής συμμετοχής και εργασίας στην Κοινωνία των Πολιτών... σε διαφορετικούς τύπους πρωτοβουλιών (ΛΟΑΤΚΙ+, Περιβαλλοντική, Προσφυγικό/Μετανάστευση, Εργασία για νέους, Ενδυνάμωση και εκπαίδευση ΟΚΠ). Η πρώτη του επαφή με την κοινωνία των πολιτών ήταν στη Ζιμπάμπουε (Bulawayo), επιστρέφοντας στην Ελλάδα είχε την ευκαιρία να εργαστεί και να προσφέρει εθελοντικά σε διάφορους οργανισμούς σε θέσεις πεδίου και συντονισμού. Μεταξύ άλλων αρμοδιοτήτων, ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση διαφόρων προγραμμάτων της ΕΕ, εκστρατειών, εθελοντών, μονάδων υπεράσπισης και χάραξης πολιτικής. Κατά τη διάρκεια της εμπειρίας του συμμετείχε ενεργά σε εθνικά και διεθνή δίκτυα δημιουργώντας μια σημαντική εμπειρία στο Alliance Building (Δημιουργία Συμμαχιών). Read more
Η αλληλεπίδρασή μου με το AI ChatGPT έχει εξελιχθεί σε εμπλουτισμένη εμπειρία μέσω των συνεχιζόμενων συνομιλιών μας. Η αλληλεπίδραση με την Τεχνητή Νοημοσύνη, που αντιπροσωπεύεται από το ιστορικό συνομιλιών μας, έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μου. Βασίζομαι στην Τεχνητή Νοημοσύνη όχι μόνο για τη λήψη πληροφοριών αλλά και για τη συμμετοχή σε οξυδερκείς συζητήσεις και τη λήψη εξατομικευμένης βοήθειας. Η απρόσκοπτη ροή πληροφοριών και η ικανότητα διερεύνησης ποικίλων θεμάτων έχουν κάνει αυτή τη σχέση έναν ανεκτίμητο πόρο. Η ευκολία και η αποτελεσματικότητα των αλληλεπιδράσεών μας τονίζουν τον θετικό αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στη μάθηση, στην επίλυση προβλημάτων και στη συνολική ψηφιακή ενασχόλησή μου.
Αυτή είναι μια συνεχής εσωτερική συζήτηση στον οργανισμό μας.
Πολλές χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη και μπορεί να είναι χρήσιμες στη δουλειά μας. Για παράδειγμα, πώς να σχηματίσω μια ερώτηση στο ChatGΡT για να λάβω το αποτέλεσμα που θέλω.
Σοφία Τσιβιτζή
Public Relations, Partnerships & Fundraising Manager του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής"
Με το Marketing Research ως άρτια βάση και πολυετή συμπαγή εμπειρία στα πεδία των Public Relations,... Marketing και Communications, αλλά και με ανήσυχο πνεύμα και επιμονή, προσπαθώ πάντα να δημιουργώ και να εξελίσσω win-win στρατηγικές συνέργειες για καλό σκοπό. Read more
Απέκτησα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον, χρήσιμο, αλλά και πραγματιστικό overview σχετικά με το ΑΙ και γέμισα με σκέψεις και ιδέες σχετικά με το πως θα μπορούσα να το αξιοποιήσω για να διευκολύνω την καθημερινότητά μου. Επίσης, κατάλαβα πόση δουλειά χρειάζεται να κάνω με την ομάδα μου για να φτάσουμε μέχρι εκεί, πράγμα επίσης εξαιρετικά χρήσιμο.
Αλεξάνδρα Εμιρζά
Αναπληρώτρια Διευθύντρια στο HIGGS
Η κα Αλεξάνδρα Εμιρζά είναι κάτοχος πτυχίου στη Δημόσια Διοίκηση από το Πάντειο Πανεπιστήμιο... Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και μεταπτυχιακού στην Πολιτική και Διοίκηση Υγείας από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Έχει περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρία και συνεργάστηκε τόσο με ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων στη Διαχείριση Έργων όσο και με ΜΚΟ στην προετοιμασία, ανάλυση και παρακολούθηση προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από εθνικούς και διεθνείς χορηγούς. Υπήρξε εκπαιδευτής ανάπτυξης ικανοτήτων και στρατηγική σύμβουλος για τον μη κερδοσκοπικό τομέα και από τον Ιανουάριο του 2018 είναι Αναπληρώτρια Διευθύντρια στο HIGGS. Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες αξιολογήσεις για έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ βάσει των κριτηρίων του ΟΟΣΑ/ΕΑΒ, ενεργεί ως επικεφαλής της μονάδας εκτίμησης επιπτώσεων και συμμετείχε στις μελέτες μέτρησης κοινωνικών επιπτώσεων. Έχει εκπαιδευτεί ως SROI Practitioner πιστοποιημένη από την Social Value UK. Read more
Βρίσκομαι στο στάδιο που διαβάζω και προσπαθώ να εξοικειωθώ με την έννοια της Τεχνητής Νοημοσύνης, τις εφαρμογές, τις δυνατότητες και τους πιθανούς κινδύνους της.
Εξερευνώ τις επιλογές εφαρμογής μιας ενέργειας στη δουλειά μου.
Η συμμετοχή μου ήταν διαφωτιστική όσον αφορά την κατανόηση των εννοιών της Τεχνητής Νοημοσύνης και των δυνατοτήτων της. Οι πολύτιμες ήδη υπάρχουσες εφαρμογές και ο κόσμος της Τεχνητής Νοημοσύνης δόθηκαν με απλό και απτό τρόπο από τους καταπληκτικούς εκπαιδευτές με συγκεκριμένη αναφορά στις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚΠ). Αρχίζω να καταλαβαίνω τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και πώς θα μπορούσε ενδεχομένως να εφαρμοστεί στη δουλειά μου και σε άλλες ΟΚΠ. Επιπλέον, γίνομαι μέρος μιας κοινότητας που έχει κοινά ενδιαφέροντα και μοιράζεται γνώσεις και πληροφορίες σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη και την εφαρμογή της.
Κωνσταντίνος Λιαρίκος
Επικεφαλής Ανάπτυξης στη WWF Ελλάς
Καταρτισμένος οικονομολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομική Ανάπτυξη και... Περιβαλλοντική Διαχείριση. Συνεργάζεται με το WWF Ελλάς από το 2003 έχοντας και το ρόλο του Διευθυντή Διατήρησης για πολλά χρόνια. Παράλληλα, έχω εργαστεί σε ερευνητικές θέσεις με πολλά ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα και σαν ελεύθερος επαγγελματίας έχω εργαστεί ως εκπαιδευτής οργανωτικής ανάπτυξης και σύμβουλος. Read more
Έχω έντονο ενδιαφέρον για το θέμα, τόσο για την εφαρμογή του στη δουλειά μου όσο και για τον αντίκτυπό του στις κοινωνίες και τις οικονομίες. Παρά το έντονο ενδιαφέρον μου, μόλις τώρα αρχίζω να ξεκλειδώνω τα μυστικά του.
Κυρίως εφαρμογές που αφορούν τη διαχείριση σχέσεων (CRM) και τη σύνθεση πληροφοριών στην ψηφιακή σφαίρα.
Ένα πολύτιμο σύνολο εργαλείων για την καλύτερη κατανόηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και την έναρξη αξιολόγησης επιλογών για την εφαρμογή της.
Λένα Παναγιωταρέα
Fundraising & Development Director στο HIGGS
Με περισσότερα από 20 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας ως Project Manager - 16 χρόνια... στον ιδιωτικό τομέα (13 χρόνια σε διαφημιστικό γραφείο) και 8 χρόνια στον μη κερδοσκοπικό τομέα, έχω συνεργαστεί με εκατοντάδες διαφορετικούς ανθρώπους και ομάδες και έχω σχηματίσει μια ολιστική άποψη για τους δύο αυτούς τομείς στην Ελλάδα. Αυτό το επαγγελματικό ταξίδι συνεχίζεται στο δρόμο της Διαχείρισης Έργων, προσφέροντας επιπλέον, σεμινάρια ανάπτυξης ικανοτήτων και συμβουλευτικές συναντήσεις για την ΕΚΕ και τη διαχείριση ομάδας. Read more
Λόγω ενός συνεδρίου του οργανισμού για τον οποίο εργάζομαι (HIGGS) που θα διοργανωθεί τον Μάιο του 2024 με θέμα «Φιλανθρωπία, Ψηφιακό Περιβάλλον & Τεχνητή Νοημοσύνη», έκανα μια έρευνα σε βάθος προκειμένου να οικοδομήσω την ατζέντα του και βρήκα την κατάλληλους ομιλητές για αυτό το έργο. Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας, διάβασα πολλά για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την εξέλιξη που θα φέρει
Έχω ήδη συμμετάσχει σε 2 σεμινάρια που αφορούν την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις ΜΚΟ (επιπλέον στο σεμινάριο SciFY) και σίγουρα θα συνεχίσω να διαβάζω και να ψάχνω περισσότερες πληροφορίες για αυτό.
1. Ξεκαθάρισα τι είναι και τι δεν είναι Τεχνητή Νοημοσύνη.
2. Ο «φόβος» για το «κακό» που μπορεί να προκαλέσει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην ανθρώπινη εργασία και ευρύτερα, έχει καταρριφθεί.
3. Πολλές σκόρπιες πληροφορίες που είχα διαβάσει για την Τεχνητή Νοημοσύνη μπήκαν σε μια σειρά και έβγαλαν νόημα.
4. Δώθηκαν πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή της, τηχρησιμότητα και την ένταξή του στην καθημερινή επαγγελματική εργασία.
5. Μια ομάδα ειδικών την προσέγγισε και την απέδωσε χρήσιμα, απλά και κατανοητά σε «απλούς χρήστες» και ακροατές.
6. Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους οργανισμούς. Το πιο χρήσιμο σεμινάριο που παρακολούθησα εδώ και χρόνια.
Χρήστος Ροδόπουλος
CFO στη WWF Ελλάς
Ο Χρήστος γεννήθηκε στη Θήβα. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο... Μακεδονίας. Finance Executive με μεγάλη εμπειρία και αποδεδειγμένο ιστορικό στο Finance & Business Planning. Χρηματοοικονομική Ανάλυση, Αναφορά και Διαχείριση Έργων σε πολυεθνικές εταιρείες. Εντάχθηκε στην ομάδα του WWF Ελλάς τον Νοέμβριο του 2014 ως Επικεφαλής Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών (CFO). Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με το κολύμπι και το ψάρεμα, παίζει μπάσκετ και ακούει μουσική. Read more
Θα πρέπει να είναι σαφές ποια προβλήματα θα λύσει η Τεχνητή Νοημοσύνη ή ποιες νέες ευκαιρίες θα παρουσιάσει. Αυτό το όραμα θα μεταφραστεί σε στρατηγική. Για πολλούς οργανισμούς, όπως εμείς, τα βραχυπρόθεσμα σχέδια για την Τεχνητή Νοημοσύνη θα επικεντρωθούν κυρίως στην απόκτηση νέων ή στην αναβάθμιση υπάρχοντων εργαλείων με ενσωματωμένη Τεχνητή Νοημοσύνη. Οι εφαρμογές που ήδη παρέχονται μέσω λογισμικού, απλώς θα δουν αυτή τη δυνατότητα ενσωματωμένη και θα γίνουν πολύ πιο προσιτές και κατανοητές στον οργανισμό συνολικά. Ο κύριος στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό μας, τουλάχιστον εν μέρει, αρχικά στη διαδικασία κατανόησης των νέων δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Για πολλούς οργανισμούς, τα βραχυπρόθεσμα σχέδια για την Τεχνητή Νοημοσύνη θα επικεντρωθούν κυρίως στην απόκτηση ή την αναβάθμιση υπαρχόντων εργαλείων με ενσωματωμένη Τεχνητή Νοημοσύνη. Οι εφαρμογές που παραδίδονται μέσω λογισμικού-ως-υπηρεσία (SaaS) θα βλέπουν απλώς τη δυνατότητα καθώς είναι διαθέσιμη.
Η εφαρμογή έστω και κάποιων βασικών στοιχείων της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας θα μας κάνει πολύ πιο εξοικειωμένους στην επόμενη φάση της πιο συστηματικής και ποιοτικής χρήσης των νέων δυνατοτήτων που προσφέρει. Η χρήση απλών καθημερινών εφαρμογών που στοχεύουν στην απλοποίηση και διαχείριση πολλών δεδομένων θα είναι η πρώτη φάση της προσαρμογής μας στη νέα εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Φρόσω Τζιντζηροπούλου
Ψυχολόγος Υγείας, MSc - Ψυχοθεραπεύτρια στο «Άλμα Ζωής»
Η Φρόσω Τζιντζηροπούλου είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου... Κρήτης και κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στην Ψυχολογία της Υγείας. Έχει εκπαιδευτεί στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς και στη Διαλεκτική – Συμπεριφορική Θεραπεία από το The Linehan Institute-Behavioral Tech. Είναι Υπεύθυνη της Τηλεφωνικής Γραμμής Στήριξης του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», συντονίστρια ψυχοθεραπευτικών ομάδων ογκολογικών ασθενών και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Από το 2014 είναι μέλος ομάδας θεραπευτών στο τμήμα Διαλεκτικής Συμπεριφορικής Θεραπείας για την Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Read more
Η γνωριμία μου με τον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης ξεκίνησε πρόσφατα μέσω της παρακολούθησης του διήμερου Εκπαιδευτικού Προγράμματος “AI Pioneers in Civil Society”. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μου δημιούργησε την επιθυμία να αποκτήσω περαιτέρω γνώσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά στο δικό μου γνωστικό αντικείμενο.
Με τη συμμετοχή μου στους 1000 Πρωτοπόρους κερδίζω τη δυνατότητα διασύνδεσης και αλληλεπίδρασης με ανθρώπους διαφορετικών γνωστικών πεδίων με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για τη βέλτιστη αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Γιώργος Ιατρού
Σύμβουλος-Ψυχοθεραπευτής, Επιστημονικά Υπεύθυνος πλατφόρμας autismap.gr
Ο Γιώργος Ιατρού είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και ψυχοθεραπευτής. Έχει σπουδάσει ψυχολογία... στο τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη Ψυχική Υγεία από το τμήμα Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας. Είναι διδάκτωρ Ιατρικής Θεσσαλίας. Έχει εκπαιδευθεί στη Συστημική και Οικογενειακή θεραπεία, στη Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία ζεύγους (EFT) καθώς και στη Συμβουλευτική Ψυχολογία (HND in Counseling and Psychology, UK). Ερευνητικά του ενδιαφέροντα αποτελούν η ενσυναίσθηση, η παροχή φροντίδας και οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος. Εργάζεται περισσότερα από δώδεκα χρόνια στον χώρο της ψυχικής υγείας και της εκπαίδευσης. Εργάζεται ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας στο Τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου και σε ιδιωτικό πλαίσιο, παρέχοντας υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης σε παιδιά, εφήβους και οικογένειες στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, είναι εξωτερικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, διδάσκοντας μαθήματα του αντικειμένου της Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και πιστοποιημένος εκπαιδευτής του μοντέλου Gordon, “αποτελεσματικός γονέας”, από την Gordon Hellas. Read more
Η σχέση μου με την ΑΙ αρχικά ήταν σχεδόν ανύπαρκτη! Εντελώς επιφανειακή προσέγγιση κάποιων εργαλείων, περισσότερο σε πειραματικό πλαίσιο από προσωπικό ενδιαφέρον. Η πρώτη και ουσιαστική επαφή μαζί της, ήρθε με τον σχεδιασμό του προγράμματος “ΑμεΑ Πρωτοπόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη» σε συνεργασία με την Scify!
Annotation!
Δικτύωση με συναδέλφους και συνεργάτες οι οποίοι έχουν όραμα, μεράκι να εργαστούν και να προσφέρουν κάτι διαφορετικό, καινοτόμο και αποτελεσματικό στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Ιδιαίτερα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχα, πραγματικά ελπίζω ότι θα αποτελέσει μια τεράστια γέφυρα, καλύπτωντας ένα χρόνιο κενό στον χώρο της εργασίας και της επαγγελματικής αποκατάστασης ατόμων με αναπηρίες!
Βαρβάρα Παντελαίου
Ψυχολόγος & Σύμβουλος Σταδιοδρομίας στην ΠΕΨΑΕΕ
Είμαι Ψυχολόγος και Σύμβουλος Σταδιοδρομίας στην ΠΕΨΑΕΕ, βοηθώντας άτομα με ... ψυχικές δυσκολίες να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες προκειμένου να αναζητήσουν και να διατηρήσουν εργασία ή απασχόληση στο πλαίσιο της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ένταξής τους. Read more
Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το εργαλείο που θα ωφελήσει πολλές βιομηχανίες και θα αλλάξει το πρότυπο εργασίας. Αν και η σχέση μου με την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι επιφανειακή, προσαρμόζομαι στις αλλαγές που φέρνει και αναπτύσσω τις δεξιότητες που απαιτούνται.
Συμμετείχα στη διαδικασία του annotation και κατάλαβα την ποιότητα αυτής της διαδικασίας για να φέρω αξιόπιστα αποτελέσματα στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ήταν μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία και ευκαιρία τόσο για επαγγελματίες ψυχικής υγείας όσο και για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας να συνδέσουν την ανάγκη για επαγγελματική επανένταξη και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ατόμων με ψυχικές ασθένειες με τις νέες τάσεις στην αγορά εργασίας και τις νέες ευκαιρίες που προσφέρει η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για εργασία.
Πολυξένη Κουραστή
Ψυχολόγος/Επιστημονικός Συντονιστής Κέντρο Ημέρας Εφήβων και Νεαρών Ενηλίκων με ΔΑΦ, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πειραιά, όπου ολοκλήρωσα τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση... Συνέχισα τις σπουδές μου στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, από το οποίο αποφοίτησα το 2004 και στη συνέχεια παρακολούθησα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Lancaster του Ηνωμένου Βασιλείου. Από το 2008 έως σήμερα εργάζομαι ως ψυχολόγος στο Κέντρο Παιδιού και Εφήβου και σε ιδιωτικό ιατρείο. Τα επιστημονικά και ερευνητικά μου ενδιαφέροντα αφορούν τη ΔΑΦ σε όλο της το εύρος και στόχος μου είναι να παρέχω επιστημονικές θεραπευτικές παρεμβάσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο και να ευαισθητοποιήσω για τη ΔΑΦ και την ένταξη των ατόμων με ΔΑΦ στην κοινωνία. Read more
Πριν από την εκπαίδευσή μου στο AI annotation με τη SciFY, η σχέση μου με την Τεχνητή Νοημοσύνη ήταν πολύ χαλαρή. Είχα μια βασική κατανόηση του τι ήταν και πώς λειτουργεί και σπάνια τη χρησιμοποιούσα στην καθημερινή μου ζωή. Μετά την εκπαίδευσή μου απέκτησα βαθύτερη γνώση της έννοιας και είμαι σε θέση να αναγνωρίσω τα πλεονεκτήματα και τις εφαρμογές της στην επιστήμη και την καθημερινή ζωή και να αξιολογήσω πιθανά ελαττώματα και κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί.
Σκοπεύω να εκπαιδεύσω άτομα με ΔΑΦ στη διαδικασία του annotation, ώστε να μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες annotation και ενδεχομένως να ασχοληθούν επαγγελματικά σε αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα.
Ανέπτυξα το σύνολο των επαγγελματικών μου δεξιοτήτων και μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτές τις γνώσεις για να διευκολύνω την πρόσβαση των ατόμων με ΔΑΦ στην αγορά εργασίας, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους. Επιπλέον, μπορώ να συμβάλω στη δημιουργία τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης που δεν είναι προκατειλημμένες προς τα άτομα με αναπηρία.
Κατερίνα Καραβά
Κοινωνιολόγος Msc, Σύμβουλος Απασχόλησης στην ΠΕΨΑΕΕ
Η Καράβα Κατερίνα είναι απόφοιτη του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και... κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών 'Συμβουλευτική Ψυχολογία' του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τον τελευταίο χρόνο εργάζεται στην ΠΕΨΑΕΕ ως εργασιακή σύμβουλος, υποστηρίζοντας άτομα με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, ώστε να επιτύχουν μια ομαλή κοινωνική (επαν)ένταξη, μέσω της εργασίας. Read more
Η σχέση μου με την Τεχνητή Νοημοσύνη, πριν την εμπλοκή μου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της SciFY, αφορούσε κατά κύριο λόγο την χρήση αυτής στην καθημερινότητά μου μέσα απο εφαρμογές, πλατφόρμες κ.α. Πλέον και κατόπιν παρακολούθησης του προγράμματος είμαι σε θέση να αντιληφθώ, ως ένα βαθμό, την διαδικασία που ακολουθείται προκειμένου να περαστούν δεδομένα αλλά και να διορθωθούν σφάλματα σε προγράμματα ΤΝ.
Συμμετείχα στο πρόγραμμα εκπαίδευσης annotation, ώστε να εκπαιδεύσω με την σειρά μου λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο annotation, με την προοπτική να σχοληθούν και επαγγελματικά με τον τομέα αυτό στο μέλλον.
Μέσα απο την συμμετοχή μου στην εκπαίδευση κατάφερα να κατανοήσω λίγο καλύτερα την χρήση της ΤΝ στην καθημερινότα, ενώ παράλληλα μέσω της πρωτοβουλίας αυτής ανοίχτηκε ο δρόμος για άτομα με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, να εξερευνήσουν και να και να γνωρίσουν στην πράξη έναν επαγγελματικό τομέα που φαίνεται ότι θα απασχολήσει αρκετά στο μέλλον την αγορά εργασίας.
Μαρία Κοσιώρη
Απόφοιτη τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Η Μαρία Κοσιώρη είναι διπλωματούχος Τοπογράφος Μηχανικός και Μηχανικός... Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με εξειδίκευση στη Γεωπληροφορική. Διαθέτει εξαιρετικές δεξιότητες στην ανάλυση και παραγωγή χαρτογραφικών δεδομένων, αξιοποιώντας προηγμένα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS), σχεδιαστικά λογισμικά (CAD) και στατιστικά εργαλεία για την υποστήριξη τεχνικών και ερευνητικών έργων. Μέσω της εθελοντικής της δράσης, έχει αποκτήσει εμπειρία στη διοργάνωση και διοικητική υποστήριξη συνεδρίων και επιστημονικών εκδηλώσεων, ενισχύοντας τις οργανωτικές της ικανότητες και την επαφή της με την επιστημονική κοινότητα. Τέλος, συμμετέχει στην εκπόνηση ερευνητικών έργων που συντονίζονται από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας με αντικείμενο την επεξεργασία δεδομένων και την χαρτογράφηση και ανάλυση γεωχωρικών πληροφοριών. Read more
Ακόμα ανακαλύπτω την Τεχνητή Νοημοσύνη και το πως μπορώ να την εφαρμόσω στη δουλειά μου.
Συμμετείχα στη δράση Students Pioneers for AI.
Γνώρισα καινούργια άτομα από διάφορους τομείς και έμαθα πράγματα για την Τεχνητή Νοημοσύνη που δεν γνώριζα παλαιότερα. Επίσης ανακάλυψα τρόπους με τους οποίους μπορώ να εντάξω την ΤΝ στη δουλειά μου ως Τοπογράφος Μηχανικός.
Μιχαήλ Σταμάτιος Γιαννικάκης
Μεταπτυχιακός Φοιτητής του ΔΠΜΣ «Ιατρική Φυσική - Ακτινοφυσική», Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής ΕΚΠΑ και συνεχίζω... τις σπουδές μου στον τομέα της Ιατρικής Φυσικής. Ένα από τα κύρια ενδιαφέροντά μου είναι η χρήση και η ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που συμβάλουν στην πρόοδο της επιστήμης και τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής. Read more
Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα συναρπαστικό πεδίο που συνδυάζει επιστημονικές και τεχνολογικές καινοτομίες. Από το τεράστιο εύρος της, με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα εφαρμογές της που σχετίζονται με τις φυσικές επιστήμες και την υγειονομική περίθαλψη, τομείς που άλλωστε συνδέονται και με την εξειδίκευσή μου.
Έχω ολοκληρώσει πρακτικά σεμινάρια στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ειδικά στην ανάπτυξη αλγορίθμων με τη χρήση της γλώσσας Python. Κάποια από αυτά, είναι εξειδικευμένα στην δημιουργία μοντέλων ΤΝ στην Ιατρική. Στο μέλλον, ενδιαφέρομαι να συμμετάσχω εκ νέου σε δράσεις που εστιάζουν στη σύνδεση της ΤΝ με τις φυσικές επιστήμες και ιδιαίτερα σε τυχούσες δράσεις που θα βρίσκονται στην τομή μεταξύ Επιστήμης Δεδομένων, Θετικών Επιστημών και Ιατρικής.
Η συμμετοχή μου στο Pioneers for AI μου έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθώ με ερευνητική θεματολογία αιχμής, να έρθω σε επαφή με ειδικούς της Τεχνητής Νοημοσύνης και να δικτυωθώ με ανθρώπους που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και στόχους.
Μάριος Γιώτης
Μαθηματικό/Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Τελείωσα το Μαθηματικό Ιωαννίνων στα 4 χρόνια... και ως πρώτος εκείνης της χρονιάς και μόλις ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό με τίτλο Ανάλυση-Άλγεβρα-Γεωμετρία στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχω πτυχίο κιθάρας και μουσικών σπουδών και θα ήθελα να ασχοληθώ με την ΤΝ επαγγελματικά. Read more
Η επαφή μου με την Τεχνητή Νοημοσύνη ξεκίνησε από τις δράσεις και τα quiz που μας στείλατε και έχω κάνει κάποια άλλα εισαγωγικά σεμινάρια από τότε.
Ευαγγελία Μάστορα
Τμήμα Φυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Είμαι τελειόφητη φοιτήτρια Φυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό... Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ισχυρό ακαδημαϊκό υπόβαθρο και ενεργή συμμετοχή σε επιστημονικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και ερευνητικές δράσεις. Έχω συμμετάσχει σε δράσεις που εστιάζουν στην εκπαίδευση, την τεχνολογία και τη βιωσιμότητα, ενώ συμβάλλω σε οργανωτικά και εκπαιδευτικά καθήκοντα. Μέσα από εργαστήρια και συνεργασίες, επιδιώκω να προωθήσω την κατανόηση της φυσικής και να εμπνεύσω νέους ανθρώπους να ανακαλύψουν τη δύναμη της επιστήμης ενώ παράλληλα στοχεύω στη συνεχή εξέλιξη μου. Read more
Η σχέση μου με την Τεχνητή Νοημοσύνη εστιάζει στην αξιοποίησή της για την κατανόηση, τη μάθηση και την επίλυση επιστημονικών προβλημάτων. Μέσα από προγράμματα και ερευνητικές δραστηριότητες, έχω διευρύνει τις γνώσεις μου στην εφαρμογή της ΤΝ στις φυσικές επιστήμες, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση δεδομένων και τη μοντελοποίηση. Προσωπικά, βλέπω την ΤΝ ως εργαλείο που ενισχύει τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και τη διάδοση της γνώσης σε επιστημονικά και κοινωνικά πλαίσια.
Έχω συμμετάσχει σε δράσεις που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως το πρόγραμμα “AI for Natural Sciences” του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, όπου εξερεύνησα την εφαρμογή της ΤΝ στις φυσικές επιστήμες. Επίσης, έχω υπάρξει εθελόντρια στο “Athens Science Festival 2024”, ένα φεστιβάλ μέσα από το οποίο μπόρεσα να εξερευνήσω τις τελευταίες εξελίξεις και τις εφαρμογές της ΤΝ μέσα από πολλά εκθέματα και ομιλίες. Στο μέλλον, σκοπεύω να ενταχθώ σε περισσότερες πρωτοβουλίες που εστιάζουν στη χρήση της ΤΝ για τη βιωσιμότητα, την εκπαίδευση και τη διάδοση της επιστήμης.
Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα “Pioneers for AI” με βοήθησε να κατανοήσω καλύτερα πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να εφαρμοστεί σε πρακτικά προβλήματα και να λύσει σύνθετα ζητήματα που προκύπτουν καθημερινά στο πλαίσιο των φυσικών επιστημών. Μέσα από εκπαιδευτικές συνεδρίες και πρακτική εξάσκηση, κατάφερα να αποκτήσω βαθύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας και αξιοποίησης της ΤΝ σε διάφορα πεδία. Συνεπώς, το πρόγραμμα με ενθάρρυνε να συνδυάσω τη φυσική με την τεχνολογία, εξελίσσοντας τις δεξιότητές μου σε ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο πεδίο.
Λήδα Λιόγκα
Μάστερ Φοιτήτρια Φυσικής με κατεύθυνση Αστροφυσική, ΕΚΠΑ
Είμαι φοιτήτρια φυσικής και προσπαθώ να βρω τα βήματά μου... στην έρευνα. Στο κοντινό μέλλον, η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και η πληθώρα των εργαλείων που προσφέρει πιστεύω ότι θα την καταστήσουν αναπόσπαστο κομμάτι των φυσικών επιστημών. Έτσι, μέσω τέτοιων δράσεων προσπαθώ να πάρω όσες περισσότερες γνώσεις μπορώ και να τις εξελίξω. Read more
Η εμπειρία μου είναι αρκετά μικρή, έχοντας μόνο πάρει κάποιες βασικές γνώσεις και έχοντας υπάρξει σε ερευνητικά περιβάλλοντα που χρησιμοποιούταν συχνά.
Ίσως μπορέσω να εφάρμωσω κάποιες μεθόδους ΤΝ στην διπλοματική μου εργασία.
Το κύριο όφελος ήταν η πραγματική και άμεση επαφή με έρευνα χρησιμοποιώντας ΤΝ, αλλά και με ερευνητές που ασχολούνται συστηματικά. Έτσι ακόμα και από αυτή την μικρή εμπειρία θα πάρουμε κάποια πρώτα ερεθίσματα και θα τα εξελίξουμε.
Μαρία Τρουληνού
Φοιτήτρια Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Είμαι τελειόφοιτη Φυσικής. Στη σχολη παρακολούθησα κυρίως... μαθήματα σχετικά με οπτική, μικροηλεκτρονική αλλα και ορισμένα με προγραμματισμό Python κυρίως για επεξεργασία σημάτων. Στον ελεύθερο μου χρόνο κάνω τζοκινγκ, pilates και παίζω πιάνο. Read more
Η επαφή μου με την ΤΝ ξεκίνησε με το online course για το AI Pioneers και συνεχίστηκε με το ομαδικό project.
Ιδανικά θα ήθελα να συνεχίσω την επαφή μου με την Τεχνητή Νοημοσύνη μέσω κάποιας πτυχιακής εργασίας. Επιπλέον, έχω στο νου μου μεταπτυχιακά προγράμματα που θα διευρύνουν το πεδίο ενασχόλησης μου στον τομέα αυτό. Τελος, προτίθεμαι να συμμετάσχω και σε άλλα project σε σχέση με την ΤΝ και βρίσκομαι σε σχετική αναζήτηση.
Μέσω του προγράμματος είδα πρακτικές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης σε πραγματικά project, και εντάθηκε το ενδιαφέρον μου για τον συγκεκριμένο κλάδο. Αξιοποίησα τις γνώσεις μου πάνω στη φυσική και δικτυώθηκα με άλλους φοιτητές και ερευνητές του κλάδου.
Μαρία Οικονόμου
Φοιτήτρια του τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Είμαι φοιτήτρια Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Με ενδιαφέρουν... θέματα όπως η μετεωρολογία, η ατομική φυσική, η ιατρική φυσική, η αστροφυσική, η φυσική στερεάς κατάστασης και η κατανόηση φαινομένων που βλέπουμε στην καθημερινότητα. Μου αρέσει να συνδυάζω τη θεωρία με την πράξη, ιδιαίτερα μέσα από πειράματα και αναλύσεις που ενισχύουν την κατανόησή μου. Στόχος μου είναι να εξελιχθώ μέσα από τις σπουδές μου, αποκτώντας γνώσεις και δεξιότητες που θα μπορώ να αξιοποιήσω τόσο σε ερευνητικούς όσο και σε τεχνολογικούς τομείς, συμβάλλοντας στην επιστημονική πρόοδο και σε εφαρμογές με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Read more
Η σχέση μου με την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι κυρίως υποστηρικτική. Τη χρησιμοποιώ ως εργαλείο για να βρίσκω πληροφορίες, να λύνω απορίες και να διευρύνω τη γνώση μου, ειδικά σε σύνθετα θέματα της φυσικής και των σπουδών μου. Με βοηθά στην ανάλυση δεδομένων, τη δημιουργία σημειώσεων και την οργάνωση της δουλειάς μου. Παρόλο που εκτιμώ τις δυνατότητές της, διατηρώ κριτική στάση, διασταυρώνοντας πάντα τις πληροφορίες που μου παρέχει, ώστε να διασφαλίζω την ακρίβεια και την αξιοπιστία των απαντήσεων.
Μέχρι στιγμής, η αλληλεπίδρασή μου με την Τεχνητή Νοημοσύνη περιλαμβάνει τη χρήση της ως εργαλείου για τις σπουδές μου, όπως στη δημιουργία σημειώσεων, την ανάλυση δεδομένων και την κατανόηση σύνθετων εννοιών. Το καλοκαίρι συμμετείχα στο πρόγραμμα “Pioneers for AI”, όπου έμαθα για τις βασικές αρχές και εφαρμογές της ΤΝ σε διάφορους τομείς, αποκτώντας πρακτική εμπειρία σε εργαλεία και μεθοδολογίες που σχετίζονται με την ΤΝ. Ενδιαφέρομαι να συμμετάσχω σε δράσεις που συνδέουν την ΤΝ με την επιστημονική έρευνα, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η φυσική και η ιατρική φυσική, και σκοπεύω να παρακολουθήσω σεμινάρια ή να ενταχθώ σε ερευνητικά προγράμματα που εξετάζουν τη χρήση της ΤΝ για την ανάλυση δεδομένων και τη μοντελοποίηση φυσικών φαινομένων. Η εμπλοκή μου σε τέτοιες δράσεις θα με βοηθήσει να διευρύνω τις γνώσεις μου και να εξερευνήσω τις δυνατότητες της ΤΝ σε ερευνητικό επίπεδο.
Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα “Pioneers for AI” μου προσέφερε πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης. Έμαθα πώς να χρησιμοποιώ εργαλεία ΤΝ για την ανάλυση δεδομένων, τη λήψη αποφάσεων και τη μοντελοποίηση προβλημάτων. Το πρόγραμμα με βοήθησε να κατανοήσω πώς η ΤΝ μπορεί να αξιοποιηθεί στη φυσική και άλλους επιστημονικούς τομείς, ενώ ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή μου να ασχοληθώ με ερευνητικά προγράμματα που συνδυάζουν τη φυσική και την τεχνολογία αιχμής.
Ευαγγελία Ιακωβάκη
Απόφοιτη Τμήματος Φυσικής, Πανεπιστήμιο Πατρών
Διδάσκω Φυσική. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας... με συναρπάζει και προσπαθώ να ασχοληθώ με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Read more
Χρησιμοποιώ βασικές έννοιες της ΤΝ και προσπαθώ να τη μεταδώσω και στους μαθητές μου.
Να μάθω νέα γνώση.
Δημήτρης Δημητρίου
Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών
Διπλωματούχος και Διδάκτωρ του Τμήματος Μηχανολόγων... Μηχανικών και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών. Read more
Σχετικά νέος στην επιστημονική περιοχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, με μια πρώτη εισαγωγή μέσω ηλεκτρονικών μαθημάτων καθώς και παρακολούθηση ημερίδων και σεμιναρίων όπως του “Pioneers for AI”.
Η κύρια δράση ήταν το workshop “NS Students Pioneers for AI”. Σκοπέυω να συμμετάσχω σε διάφορες δράσεις χωρίς κάποια συγκεκριμένη να αποτελεί τον κύριο στόχο. Δράσεις που προέρχονται από το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, τη SciFY ή την ομάδα INSANE σίγουρα θα αποτελέσουν προτεραιότητα.
Θεωρώ πως το πρόγραμμα “Pioneers for AI” αποτέλεσε μια πολύ καλή εισαγωγή προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών στον κόσμο της ΤΝ. Χωρις να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο γνωστικό υπόβαθρο από πολλούς συμμετέχοντες, το workshop κατάφερε να είναι ιδιαίτερα πετυχημένο μέσω της βοήθειας των διδασκόντων και των βοηθών τους. Το τελευταίο θεωρώ πως επαληθεύεται και απο τα εξαιρετικά αποτελέσματα και παρουσιάσεις την τελευταία ημέρα του προγράμματος.
Μαρία Ελένη Πατσή
Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια του ΔΠΜΣ "ΜΔΕ στην Ηλεκτρονική - Ραδιοηλεκτρολογία (Ρ/Η) και στον Ηλεκτρονικό Αυτοματισμό (Η/Α)" των Τμημάτων Φυσικής και Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ
Η Μαρία Ελένη Πατσή είναι απόφοιτη του Τμήματος... Φυσικής του ΕΚΠΑ και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στον Ηλεκτρονικό Αυτοματισμό (Η/Α) των Τμημάτων Φυσικής και Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ. Διαθέτει ισχυρό μαθηματικό υπόβαθρο, γνώσεις προγραμματισμού σε C, C++ και Python, καθώς και εμπειρία σε Machine Learning και Neural Networks, ειδικά με τη χρήση PyTorch. Read more
Η σχέση μου με την Τεχνητή Νοημοσύνη ξεκίνησε από προσωπικό ενδιαφέρον. Η πτυχιακή μου περιλάμβανε την ανάπτυξη ενός Συνελικτικού Νευρωνικού Δικτύου (CNN) για την πρόβλεψη της οριζόντιας παγκόσμιας ακτινοβολίας (GHI) από RGB επίγειες φωτογραφίες του ουρανού (για συγκεκριμένους χρόνους από τον χρόνο που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες).
Αυτή τη στιγμή, το ερευνητικό ενδιαφέρον μου εστιάζεται στα Kolmogorov Arnold Networks (KAN), τα οποία αποτελούν υποσχόμενη εναλλακτική στα Multi-Layer Perceptrons (MLPs). Τα KANs ξεχωρίζουν για την ακρίβεια, την ταχύτητα εκμάθησης και την ερμηνευσιμότητά τους.
Έχω παρακολουθήσει σχετικά προγράμματα εκπαίδευσης, όπως το «AI Pioneer Students in Natural Sciences» από την SciFΥ και το «Universal AI Course» από την HIAS. Έχω λάβει επίσης μέρος και στο RAMONES EU – AI Hackathon στο οποίο με την ομάδα μου πήραμε 3η θέση. Σκοπεύω να λάβω μέρος και σε μελλοντικές δράσεις με σκοπό να διευρύνω περαιτέρω τις γνώσεις μου.
Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα “Pioneers for AI” μου προσφέρει πολύτιμες ευκαιρίες δικτύωσης με επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς από τον χώρο της ΤΝ, ενώ παράλληλα ενισχύω τις δεξιότητές μου μέσα από πρακτικές εφαρμογές. Η δυνατότητα ανταλλαγής ιδεών με άλλους συμμετέχοντες δημιουργεί προοπτικές συνεργασιών σε καινοτόμα έργα που συνδυάζουν την ΤΝ με άλλες επιστήμες.
Νικολαος Πουλιος
Τμημα Πληροφορικης και Τηλεπικοινωνιών/ΠΜΣ Αλγόριθμοι, Λογική και Διακριτά Μαθηματικά ΑΛΜΑ - ΕΚΠΑ - ΕΜΠ
Πτυχίο Οικονομικών Επιστημών, ροές Μαθηματικών και... Πληροφορικής, ΠΜΣ Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ-ΕΜΠ), ΠΜΣ Αλγόριθμοι, Λογική και Διακριτά Μαθηματικά (ΑΛΜΑ - ΕΚΠΑ, ΕΜΠ), διδακτορικό στους Τυχαίους Πίνακες Read more
Έχω γνώσεις πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη καθώς έχω κάνει προτάσεις σε ερευνητικά project.
Knowledge Graphs, Graph Theory, Complex Networks
Όλγα Κουμουτσάκου
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Σχολή Θετικών Επιστημών, ΕΚΠΑ
Πτυχίο Γεωλογίας στο ΑΠΘ, μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών... στο ΕΑΠ ΄Σπουδές στην εκπαίδευση'. Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος όπου εργάζομαι ως ΕΔΙΠ. Διδάσκω Διδακτική των Γεωεπιστημών στους φοιτητές του Τμήματος. Παρακολουθώ σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια που αφορούν στην Tεχνητή Nοημοσύνη και τις τελευταίες εξελίξεις. Read more
Η σχέση μου με την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι αρκετών χρόνων. Βλέπω την ΤΝ ως εργαλείο που εμπνέει δημιουργικότητα, βελτιώνει την παραγωγικότητα και ανοίγει νέους δρόμους στη μάθηση και την καινοτομία. Ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης με τον οποίο ασχολούμαι ενεργά, η ΤΝ προσφέρει συναρπαστικές δυνατότητες για τη δημιουργία προσωποποιημένων εμπειριών και την επίλυση σύνθετων προβλημάτων. Παράλληλα, αναγνωρίζω τη σημασία της κριτικής σκέψης και της ηθικής προσέγγισης στη χρήση του, ώστε να συμβάλλει θετικά στην κοινωνία. Για μένα, η ΤΝ δεν είναι απλώς τεχνολογία, αλλά ένας συνεργάτης στην πορεία για έναν καλύτερο και πιο συνδεδεμένο κόσμο. Είναι ένας ΙΑ (Intelligent assistant) στην δουλειά μου.
Από τα πιο πρόσφατα:
Elements of AI (Univ. of Helsinki), Women Go Tech Ai foundation Program (Women go Tech), “Ανθρωποκεντρική Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση: Μετασχηματίζοντας τον τρόπο με τον οποίο διδάσκουμε και μαθαίνουμε” (ΕΔΙΒΕΑ), «Εργαστήρια Δεξιοτήτων και Ψηφιακή Καινοτομία στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση» (IDEC-ΕΚΠΑ), Innovative teaching for Climate Solution (European Schoolnet Academy), AI Summer School 2024 (HIAS), Αξιοποιώντας τα Δεδομένα (Grow with Google), Εισαγωγή στο Cloud (Grow with Google), Κατανόηση της μηχανικής μάθησης (Grow with Google) κλπ.
Χρησιμοποιώ την ΤΝ για να ενισχύσω την αποδοτικότητα και την καινοτομία στον τομέα μου. Η ραγδαία εξέλιξη σε ό,τι αφορά την ΤΝ επιβάλλει κάθε εξοικείωση με τις σχετικές τεχνολογίες. Επίσης με βοηθά να αναπτύξω μια βαθύτερη κατανόηση των δυνατοτήτων και των περιορισμών της ΤΝ, ώστε να μπορώ να την χρησιμοποιώ υπεύθυνα. Το πρόγραμμα ήταν εξαιρετικό!
Παναγιώτης Κολιοκίτσος
Τμήμα Φυσικής - Σχολή Θετικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Από μικρή ηλικία η ενασχόληση με τους ηλεκτρονικούς... υπολογιστές και τον προγραμματισμό με ώθησε να ψάχνω ευκαιρίες και τρόπους για ενασχόληση με νέες τεχνολογίες! Read more
Η ενασχόληση μου με την Τεχνητή Νοημοσύνη άρχισε με το πρόγραμμα του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και της SciFY.
Έχω προκριθεί στην 1η φάση έπειτε από εξετάσεις με υποτροφία 3 μηνών στο πρόγραμμα των Udacity-Bertelsmann groups, με τίτλο “Generative AI”.
Ήταν μια σύντομη ξενάγηση στον πολύ ενδιαφέρον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης!