“Τεχνητή Νοημοσύνη – Μια διακριτική απομυθοποίηση”

ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΕΓΙΝΕ ΜΟΔΑ

Το βιβλίο “Τεχνητή Νοημοσύνη – Μια διακριτική απομυθοποίηση” βρίσκεται υπό έκδοση.

Γιώργος Γιαννακόπουλος, PHD

Στο βιβλίο αυτό καλούμαστε να συμμετέχουμε σε ένα συναρπαστικό ταξίδι συν-ανακάλυψης της τεχνητής νοημοσύνης, με όρους κατανοητούς αλλά και επιστημονικά άρτιους.

Μπροστά μας θα ξετυλιχθούν με απλότητα θεμελιώδεις έννοιες της τεχνητής νοημοσύνης, θα αποκαλυφθούν οι τρόποι με τους οποίους οι μηχανές μαθαίνουν, καθώς και το πού και πώς συνεισφέρουν σε εκφάνσεις της ζωής μας. Θα μιλήσουμε για την τεχνητή νοημοσύνη στις τέχνες, στις θεωρητικές και θετικές επιστήμες, στη βιομηχανία και την εκπαίδευση, αλλά και σε μία πληθώρα άλλων τομέων γνώσης και δράσης. Θα παρέχουμε μία πληθώρα τεχνικών και μη τεχνικών αναφορών, τόσο για τον επιστήμονα της πληροφορικής και των θετικών επιστημών, όσο και για τον καθημερινό αναγνώστη, σκιαγραφώντας έναν εκπληκτικό ορίζοντα που ανοίγεται με αφορμή την τεχνητή νοημοσύνη.

Στο βιβλίο – μέσα από μία διακριτική απομυθοποίηση – θα προσγειώσουμε τις προσδοκίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, χωρίς να αφαιρέσουμε τίποτε από τον ενθουσιασμό μας για τα επιτεύγματα του χώρου. Επίσης, θα αποδυναμώσουμε τους παράλογους φόβους, αλλά και θα διασκεδάσουμε με τις πολυδιαφημισμένες – και ιδιαίτερα στρεβλές – ιστορίες σχετικά με τις νοήμονες μηχανές στο σήμερα και το αύριο.

Το βιβλίο θα προσπαθήσει στα τελευταία κεφάλαιά του να αποτυπώσει τα τεκταινόμενα στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα και τον κόσμο του σήμερα, ενός σήμερα που θέτει τις βάσεις για ένα συναρπαστικό αύριο σε επίπεδο πολιτικό, κοινωνικό και τεχνολογικό. Στην αποτύπωση αυτή θα προτείνουμε τρόπους, ώστε ο καθένας από μας, ειδικός και μη, να πάρει θέση και να μπορεί να συνδιαμορφώνει την τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα χρόνια με τρόπο ανθρωποκεντρικό και συλλογικά ωφέλιμο, μακριά από θεωρίες συνωμοσίας και κλειστές κοινότητες.

Πάνω από όλα, το βιβλίο αυτό καλείται να αναδείξει τον άνθρωπο -σε όλη του τη λάμψη και το σκοτάδι του- στο παρασκήνιο, αλλά και στο προσκήνιο των νοημόνων συστημάτων. Ακόμη περισσότερο, θα υποδείξει πώς και γιατί η αναζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη είναι στη βάση της μία ουσιαστική αναζήτηση στα βάθη του ανθρώπου, της ανθρωπιάς και της ανθρωπότητας.