Φοιτητές Φυσικών Επιστημών Πρωτοπόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη!

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μεταμορφώνει το μέλλον των Φυσικών Επιστημών;

To καινοτόμο project «Φοιτητές Φυσικών Επιστημών: Πρωτοπόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη» ξεκίνησε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Science for You – SciFY σε συνεργασία με το Γραφείο Εκπαίδευσης του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου της χώρας, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με στόχο την ενδυνάμωση της επόμενης γενιάς επιστημόνων.

Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, φοιτητές Φυσικών Επιστημών θα εκπαιδευτούν στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ώστε να είναι έτοιμοι για τις αλλαγές που έρχονται στο πεδίο εκπαίδευσης και εργασίας τους. Εν συνεχεία, θα κληθούν να λύσουν πραγματικές προκλήσεις του πεδίου τους χρησιμοποιώντας ΤΝ με τη βοήθεια ερευνητών/ερευνητριών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Έτσι, οι φοιτητές/φοιτήτριες θα έχουν ευκαιρίες δικτύωσης με τον «Δημόκριτο» για έρευνα ή/και πιθανές διπλωματικές εργασίες, ενώ παράλληλα το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» ενισχύει τη διασύνδεσή του με τις σχολές Φυσικών Επιστημών. 

Οι ενδιαφερόμενοι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές που βρίσκονται τουλάχιστον στο 3ο έτος σπουδών τους σε σχολή Φυσικών Επιστημών μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους σε αυτήν τη φόρμα ώστε να δηλώσουν συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα «Φοιτητές Φυσικών Επιστημών: Πρωτοπόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη» υλοποιείται με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Οι Φυσικές Επιστήμες στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) μεταμορφώνει τον κόσμο στον οποίο ζούμε επηρεάζοντας διάφορες πτυχές της ζωής μας. Επιπλέον, υπάρχει τεράστια ζήτηση για επαγγελματίες με γνώσεις αξιοποίησης της ΤΝ, ιδίως στις Φυσικές Επιστήμες (φυσική, χημεία, βιολογία, γεωεπιστήμες στις οποίες συγκαταλέγονται  περιβαλλοντικές επιστήμες, γεωλογία, γεωγραφία, μετεωρολογία, κλιματολογία, ωκεανογραφία, κ.λπ.). Αυτή η ανάγκη όμως δεν καλύπτεται, καθώς υπάρχει μεγάλη άγνοια γύρω από την ΤΝ. Ταυτόχρονα, κορυφαία ερευνητικά κέντρα καινοτομίας που θέλουν να αξιοποιήσουν επιστήμονες με γνώσεις ΤΝ, δεν αποτελούν στο μυαλό των φοιτητών πιθανούς υποψήφιους εργοδότες.

Ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία

Μέσα από αυτό το καινοτόμο έργο, που βασίζεται στο βραβευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της SciFY «Pioneers for AI» οι φοιτητές και φοιτήτριες Φυσικών Επιστημών:

 • Θα μάθουν πως η ΤΝ αλλάζει το πεδίο σπουδών τους μέσα από βίντεο, ασκήσεις και άλλα στοιχεία εκπαίδευσης.
 • Θα αποκτήσουν σύνδεση με Ινστιτούτα και Ερευνητές του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για έρευνα, ή/και πιθανές διπλωματικές εργασίες.
 • Θα εργαστούν σε ομάδες με καθοδήγηση από ειδικούς και θα θέσουν αυτά που έμαθαν σε εφαρμογή μέσα από το Hackathon «Solving Natural Sciences Challenges with AI».
 • Θα ξεκινήσουν δυναμικά την επαγγελματική τους καριέρα με γνώση, εμπειρία και δικτύωση.

Το έργο με μια ματιά

 • Θα δημιουργηθεί διαδικτυακό μάθημα Τεχνητής Νοημοσύνης ειδικά σχεδιασμένο για φοιτητές και φοιτήτριες Φυσικών Επιστημών εμπλουτισμένο με βίντεο, ασκήσεις και άλλα στοιχεία εκπαίδευσης, βασιζόμενο στα ήδη επιτυχημένα προγράμματα εκπαίδευσης ΤΝ της SciFY, με έμφαση στη διεπιστημονικότητα.
 • 120 φοιτητές και φοιτήτριες Φυσικών Επιστημών θα εκπαιδευτούν στην ΤΝ.
 • Θα δημιουργηθούν πραγματικές προκλήσεις/προβλήματα Φυσικών Επιστημών (Challenges) από ερευνητές συναφών Ινστιτούτων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»  που επιλύονται με χρήση ΤΝ.
 • Θα υποστηριχθούν 50 απόφοιτοι του εκπαιδευτικού προγράμματος, ώστε να επιλύσουν τα παραπάνω Challenges χρησιμοποιώντας τις γνώσεις ΤΝ που απέκτησαν.
 • Θα υποστηριχθεί περαιτέρω η δικτύωση και ανάπτυξη δεξιοτήτων των φοιτητών/τριών μέσα από διήμερο Hackathon, στο οποίο οι φοιτητές με τη βοήθεια των ερευνητών του «Δημόκριτου» θα εργαστούν για την επίλυση των Challenges.

Θα γίνει παρουσίαση των ομαδικών αποτελεσμάτων και σύνδεση με τα Ερευνητικά Ινστιτούτα  του «Δημόκριτου».

Τα οφέλη για την ακαδημαϊκή – ερευνητική κοινότητα

Το έργο παράλληλα ενισχύει και την ακαδημαϊκή – ερευνητική κοινότητα:

 • Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» ενισχύει τις ερευνητικές του δράσεις με την ΤΝ, τη διασύνδεσή του με τις σχολές Φυσικών Επιστημών και εδραιώνει τη θέση του στην αγορά εργασίας.
 • Τα τμήματα των σχολών Φυσικών Επιστημών ενισχύονται με φοιτητές και φοιτήτριες  εκπαιδευμένους στην ΤΝ και δημιουργούν συνέργειες με το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε:

Science For You (SciFY)

Βασίλης Γιαννακόπουλος, Chief Marketing Officer της SciFY
Tel. +30 211 400 4192
Μobile: +30 697 20 58 648
vgia@scify.org

SciFY Website: https://scify.org/

SciFY LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/scify-not-for-profit-company/

Γραφείο Εκπαίδευσης ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

Δρ Αιμιλία Σμυρλή, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

Tel. +30 210 650 3250                                                                                                                          

Μobile: +30 693 639 1673

smyrli@central.demokritos.gr

ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Website: 

ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» LinkedIn: