Πρωτοπόροι

Γνωρίστε τους πρωτοπόρους του Ai in Greece και μάθετε για τις πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχουν.

Εταιρείες

SciFY - Science For You

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Η SciFY είναι μία τεχνολογική, Αστική Μη-Κερδοσκοπική Εταιρεία, η οποία αναπτύσσει πληροφοριακά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας και τα προσφέρει δωρεάν σε όλους, συμπεριλαμβανόμενου... Read more

Είναι πρωτοπόρος Στην Τεχνητή Νοημοσύνη.Συμμετέχει στο DIGITAL SME Focus Group on AI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αναφέρεται ως πρωτοπόρος στην AI στην Ελλάδα (από την Boston Consulting Group)

Εμπειρία στην εκπαίδευση AI.

 • Έχει εκπαιδεύσει πάνω από 1.500 άτομα σε AI μέχρι σήμερα.
 • Διαμορφώνει ειδικά προγράμματα για επιχειρήσεις, φοιτητές, μαθητές
 • Δρα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο

Αναπτύσσει λύσεις AI.Για τις επιχειρήσεις και το ευρύ κοινό που χρησιμοποιούνται καθημερινά

Συνεργάζεται στενά με οργανισμούς που προωθούν την τεχνητή νοημοσύνη:

 • Ευρωπαϊκή Επιτροπή
 • ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
 • Ελληνική Εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνη
 • SciFY Academy (εκπαίδευση 1500+ ατόμων σε AI μέχρι σήμερα)
 • Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Prometheus AI
 • Ευρωπαϊκό έργο AIIS (ΑΙ Training of medical students)
 • Εφαρμογή NewSum (AI για τον κλάδο της ειδησεογραφίας)
 • Alpha και Omega (με Oikomedia, Google DNI funded – AI για δημοσιογράφους)

Ξεκινήσαμε τους “1000 Πρωτοπόρους στην ΤΝ” για να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο ανθρώπων που θέλουν να καινοτομήσουν αξιοποιώντας την ΤΝ με ανθρωποκεντρικό τρόπο. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά!

Intracom Telecom

Eταιρεία

H Intracom Telecom αποτελεί έναν διεθνή πάροχο τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και λύσεων με παρουσία άνω των 40 ετών στην αγορά. Η εταιρεία καινοτομεί στους τομείς της ασύρματης πρόσβασης & ... Read more

Από το 2012 η Intracom Telecom εισήγαγε τον BigStreamer™, μια από τις πρώτες πλατφόρμες για τη διαχείριση Big Data και την υποστήριξη αλγορίθμων Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning – ML) και Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence –AI) στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Σήμερα, η ομάδα R&D της εταιρείας περιλαμβάνει περίπου 35 άτομα εξειδικευμένα στο AI (Data Scientists, Analysts, Engineers, Administrators). Η ομάδα αυτή έχει εμπλακεί σε πλήθος έργων για οργανισμούς Τηλεπικοινωνιών, Ενέργειας, Υγείας, Τραπεζών και Smart Cities στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα σύνολο από enterprise-ready εφαρμογές ΑΙ με τη γενική ονομασία Cognitiva™ οι οποίες υποστηρίζονται από προηγμένα τεχνολογικά εργαλεία.

 • Air Pollution Prediction – Πρόβλεψη της εξέλιξης παραμέτρων ρύπανσης του αέρα στην πόλη του Βελιγραδίου μέσω μηχανικής μάθησης.
 • Sentiment Analysis – Επεξεργασία ελληνικών κειμένων και ήχου για τον αυτόματο εντοπισμό των θετικών/αρνητικών κρίσεων πελατών και των προϊόντων που αφορούν.
 • NFV Resource Intelligence – Έξυπνη διαχείριση υπολογιστικών πόρων σε δίκτυα βασισμένα σε NFV αξιοποιώντας προηγμένες μορφές ΑΙ, όπως το Reinforcement Learning.
 • ETSI ENI – Συμμετοχή στο Experiential Networked Intelligence (ENI) Industry Specifications Group του ETSI με έμφαση στην εφαρμογή ΑΙ στην έξυπνη διαχείριση τηλεπικοινωνιακών δικτύων.
 • Power Consumption prediction – Ερευνητικό έργο με αντικείμενο την πρόβλεψη κατανάλωσης ενέργειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω αλγορίθμων Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning) με στόχο την πράσινη οικονομία.
 • Energy Disaggregation – Ερευνητικό έργο με αντικείμενο την αυτόματη αναγνώριση συσκευών μέσω του ενεργειακού τους αποτυπώματος σε έξυπνους μετρητές ενέργειες, με στόχο τον περιορισμό κατανάλωσης ενέργειας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 • Crowdsensing – Αυτόματη αναγνώριση συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού πολιτών μέσω δικτύων Wi-Fi και αποστολή συναγερμών σε δήμους με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Μέσα από αυτή την κοινότητα έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε, αλλά και να αποκομίσουμε σημαντικές γνώσεις πάνω στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, δημιουργώντας παράλληλα συνεργασίες με κορυφαίες εταιρείες και ανθρώπους. Εκτός από γνώσεις και εμπειρίες στην Τεχνητή Νοημοσύνη, η κοινότητα βοηθά στην ανάπτυξη των κατάλληλων ψηφιακών δεξιοτήτων ώστε τα μέλη της να συνεργαστούν και να καινοτομήσουν περεταίρω.

Πρόσωπα

George Giannakopoulos

Expert | Research Fellow at NCSR "DEMOKRITOS" CEO and CRO at SciFY

O Γιώργος Γιαννακόπουλος, έχει πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη λογισμικού, έργα πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης. Είναι ο CTO της SciFY και ερευνητής του Ινστιτούτου ... Read more

He holds a PhD on Artificial Intelligence and specializes in Natural Language Processing, Machine Learning and Data Mining. Within SciFY he leads a team of more than 10 people on projects related to data mining and text summarization (NewSum project), personalization (PServer project) and other state-of-the-art IT settings.

Prometheus AI Training : “DIGITAL SME Focus Group on AI

Vassilis Giannakopoulos

Marketing and Social Impact Manager at SciFY

Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, απέκτησε το πτυχίο Μάρκετινγκ και Επιχειρησιακής Έρευνας καθώς και το Μεταπτυχιακό του στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού από το Οικονομικό ... Read more

Γιαννακόπουλος Κωνσταντίνος

Δρ

Ο Κώστας Γιαννακόπουλος είναι Φυσικός (ΑΠΘ) με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Λιβερπουλ (1998). Είναι Ερευνητής του ΙΝΝ και εργάζεται στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας) από ... Read more

Μπορεί να βοηθήσει σε πολλους νευραλγικούς τομείς αλλά και την Επιστημονική έρευνα

Επαφή μια μια ομάδα που ασχολείται με ένα ενδιαφέρον θέμα.

Ορέστης Μάνος

Δρ

Αντικείμενο της έρευνας μου αποτελεί η επιστήμη των υλικών με έμφαση στην αναζήτηση πρωτοπόρων μαγνητικών λεπτών υμενίων με σκοπό τη χρήση τους σε μαγνητικούς αισθητήρες μαγνητοαντίστασης και μέσων αποθήκευσης δίσκου.

Συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης στην αναζήτηση καινοτόμων μαγνητικών δομών με ξεχωριστές ιδιότητες για εφαρμογές μαγνητικών αισθητήρων και μέσων αποθήκευσης δίσκου.

Γκόλιας Μιχάλης

Επαγγελματίας πληροφικης εδώ και 35 χρόνια με προυπηρεσία σε τμήματα πληροφορικής σε δίαφορες ιδιωτικές εταιρείες στην Ελλάδα από την θέση του υπευθυνου της Δ/νσης. Ξεκίνησα την καριέρα... Read more

Μπορεί να βοηθήσει σε πολλους νευραλγικούς τομείς αλλά και την Επιστημονική έρευνα

Επαφή μια μια ομάδα που ασχολείται με ένα ενδιαφέρον θέμα.

Konstantinidis Efthimios (Akis)

Human Resources Manager (Greece & Cyprus), Printec Hellas SMSA

A motivated, results-focused Human Resources professional, with skills and experience in recruiting, compensation and benefits, employment law & relations,training and development.

Eleonora Ricci

Postdoctoral Researcher

My name is Eleonora Ricci, and I am a Chemical Engineer. I received a PhD from the University of Bologna, Italy, and now, as a postdoctoral researcher, I study the application of machine... Read more

Smaragda Lymperopoulou

Dr

Smaragda Lymperopoulou is a Material Engineer with a MSc and a PhD in Chemistry and she holds a second degree in Pedagogy. She has joined KIT and Sussex University as a visiting researcher and University of Southampton and FORTH as a research fellow. Her research interests focus on chemistry, science communication and STEAMM education.

Φώτης Παπαστεργίου

Οικονομολόγος με business background και με μεγάλο ενδιαφέρον στη τεχνολογία που ξεκίνησε από μια μεταπτυχιακή διατριβή πάνω στην μουσική βιομηχανία. Επαγγελματίας που περιπλανήθηκε στον χώρο της υγείας και του εισαγωγικού εμπορίου για αρκετά χρόνια και από έρωτα μπήκε στο χώρο της πληροφορικής χάρις στην Blockchain τεχνολογία και φυσικά την μουσική. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως product owner σε fintech εταιρία πληροφορικής με ειδίκευση τα payments. Πότε δεν έχει σταματήσει να προσπαθεί να παίξει μπάσο.

Θεωρώ ότι η ΤΝ θα επηρεάσει σχετικά σύντομα σε μεγάλο βαθμό όλες τις εκφάνσεις τις ζωής. Οπότε θεωρώ χρήσιμο και σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο να γνωρίσω καλύτερα το θέμα.

Αρχικά από τους “Πρωτοπόρους” κέρδισα ένα ενδιαφέρον εισαγωγικό σεμινάριο για την ΤΝ. Ελπίζω να εξελιχθεί αυτή η προσπάθεια σε κάτι όντως δημιουργικό και σε επαγγελματικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.

Γιώτα Σταθάκου

Στέλεχος εταιρείας

Διακρίνεται για τις υψηλού επιπέδου σπουδές της και την 12ετή επαγγελματική της εμπειρία σε big4 εταιρείες όπως είναι η Ernst & Young, Deloitte & Grant Thornton. Έχει παρακολουθήσει εκτενώς και έχει πιστοποιηθεί για τις γνώσεις της στο «A.I. for business implications» από το πανεπιστήμιο ΜΙΤ στην Αμερική. Την ενδιαφέρει το Artificial intelligence καθώς αυτό έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Αυτοχαρακτηρίζεται ως γυναίκα με όραμα, ιδιαίτερα φιλόδοξη με ανησυχίες, αυτοπεποίθηση αλλά και χαμόγελο.

Έχω παρακολουθήσει το σχετικό αντικείμενο στο ΜΙΤ και με ενδιαφέρει παρά πολύ το transformation που πρόκειται να συμβεί στη ζωή μας σχετικά άμεσα.

Αναστάσης Σταμάτης

Co-founder & Data Scientist, Dataphoria

Ο Αναστάσης είναι Επιστήμονας Δεδομένων και συνιδρυτής της Dataphoria, μιας νεοφυούς επιχείρησης με στόχο την αξιοποίηση των δεδομένων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και το κοινωνικό καλό. Είναι ο curator του Global Shapers Athens Hub, μιας πρωτοβουλίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και ένας από τους συντονιστές της πανελλήνιας εθελοντικής εκστρατείας Let's do it Greece.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εδραιωθεί στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Στόχος μου είναι να χρησιμοποιήσω αυτή την εξελιγμένη τεχνολογία για τη βιώσιμη ανάπτυξη και το κοινωνικό καλό.

Είμαι κομμάτι μιας κοινότητας από ανθρώπους με διαφορετικό χώρο δράσης, που όμως μας ενώνει κάτι κοινό: Το ενδιαφέρον μας για την τεχνητή νοημοσύνη και η θέλησή μας να συνεισφέρουμε στην αξιοποίησή της, ο καθένας και η καθεμία από εμάς στο δικό μας πεδίο.

Νίκος Παληογιάννης

Intellectual Property Manager

Είμαι διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός (ΕΜΠ). Απασχολήθηκα για πολλά χρόνια στην αξιολόγηση, στη διαχείριση και στον έλεγχο επενδυτικών προτάσεων στο πλαίσιο των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Από το Μάιο του 2018 εργάζομαι στο Γραφείο Καινοτομίας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» απασχολούμενος κυρίως με θέματα διαχείρισης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και μεταφοράς τεχνολογίας.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον μου εδώ και καιρό σε διάφορα επίπεδα. Τόσο στο πλαίσιο της εργασίας μου, όσον αφορά στην αξιολόγηση και εισήγηση πάνω σε τεχνολογίες/ ευρεσιτεχνίες που εμπλέκουν μεθόδους Τ.Ν. ή στην ανάπτυξη ιδεών και συγγραφή ερευνητικών προτάσεων χρηματοδότησης για λογαριασμό των ερευνητών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και εταιριών του Τεχνολογικού Πάρκου «Λεύκιππος», όσο και σε προσωπικό επίπεδο, καθώς ενδιαφέρομαι για την ανάπτυξη και τον προγραμματισμό μεθοδολογιών Τ.Ν. για χρήση σε ερευνητικές προσπάθειες μου ή την διευκόλυνση της καθημερινότητας στην εργασία μου. Γενικά, βρίσκω την Τ.Ν. διανοητικά προκλητικό πεδίο και επιπλέον ιδιαίτερα χρήσιμο, μιας και όπως φαίνεται μελλοντικά θα παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, μεταβάλλοντας καθοριστικά την κοινωνία, την οικονομία και την επιστήμη.

Προσβλέπω σε διεύρυνση των γνώσεων και ικανοτήτων μου πάνω σε θέματα Τ.Ν., μέσω hands on εξάσκησης, όχι μόνο όσον αφορά στις τεχνικές/ προγραμματιστικές πτυχές της Τ.Ν., αλλά και σε άλλες που αφορούν ζητήματα ηθικής, δεοντολογίας και γενικότερης εμπλοκής της στη ζωή μας. Προσδοκώ ότι η πρωτοβουλία «Πρωτοπόροι» θα καλύψουν αυτούς τους στόχους μου και επιπλέον θα μου δώσει την δυνατότητα να αποτελέσω μέλος ενός ευρύτερου δικτύου ανθρώπων με τους οποίους μοιράζομαι τα ίδια ενδιαφέροντα και από τους οποίους μπορώ να μάθω μέσα από την εμπειρία τους, αλλά και να αποκτήσω τα κατάλληλα επαγγελματικά εφόδια για τις προσκλήσεις του μέλλοντος.